Contador benut rustdag goed

5 september 2012

RONDE VAN SPANJE

FUENTE DÉ (ANP) - Alberto Contador stond op de rustdag ontspannen de wielerpers te woord en vertelde welwillend dat hij niet van zins was zijn lot in de Vuelta 2012 van de 'wereldbol' te laten afhangen. De 'Bola del Mundo', de vervaarlijke puist waar het peloton zondag nog overheen moet op weg naar Madrid, zou immers zijn allerlaatste kans op succes zijn. Er werd wat lacherig gedaan over dat obligate verhaal maar het klopte van a tot z.

De Spaanse kopman Saxo Bank had echt snode plannen gemaakt en voerde ze woensdag meteen uit. Contador greep in de 17e etappe van de Ronde van Spanje op opzienbarende wijze de macht. Hij viel in de bergen tot dusver steevast aan, maar raakte rodetruidrager Joaquim Rodriguez maar niet kwijt. Ditmaal slaagde hij wel, in een rit over 187,3 kilometer van Santander naar Fuente Dé met slechts een paar serieuze beklimmingen. Niemand hield rekening met een coup, toch gebeurde het.

Contador koos het juiste moment op de Collado La Hoz, de voorlaatste col van de tweede categorie, won de rit en nam de leiding over. Landgenoot Rodriguez moest passen. Hij finishte op 2.38 van de winnaar en duikelde naar de derde plaats in het klassement. ,,Ik ben misschien niet op m'n best maar heb een heel sterke wil om te winnen'', zei de 29-jarige Contador. ,,De tweede plaats is mooi, maar ik wil de eerste. Ik denk vandaag een grote stap te hebben gezet. Ik draag deze zege op aan iedereen die me al die tijd is blijven steunen.''

Achter Contador, die na een dopingschorsing wegens een minieme hoeveelheid clenbuterol onlangs in Nederland in de Eneco Tour zijn rentree maakte in het peloton, werd Alejandro Valverde tweede. De Spanjaard van Movistar reed sterk en verkleinde op eigen kracht een achterstand van meer dan 2 minuten op de slotklim tot een luttele 6 seconden.

Laurens ten Dam was de beste Nederlander, 15e op 4.05. Hij is nu zevende in de algemene rangschikking, vlak achter Robert Gesink. Bouke Mollema hield Contador enige tijd gezelschap toen die wegreed, maar uiteindelijk had de Spaanse favoriet meer steun aan zijn vriend en oud-ploeggenoot Paolo Tiralongo. De Italiaan mocht in 2011 een Giro-rit winnen en was nu graag tot een wederdienst bereid. Hij hielp Contador verder uit te lopen totdat bij hem zelf het licht uitging.

Halverwege de etappe, volgens de kenners op het lijf geschreven van de avonturiers, reed een kansrijke kopgroep voorop met onder anderen de Nederlanders Niki Terpstra, Lars Boom en Pim Ligthart. Het moordende tempo zou later velen opbreken. De zieke Rob Ruijgh was na 40 kilometer al afgestapt. Ook Joost van Leijen, de hekkensluiter van het klassement, gaf er de brui aan.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012