Contador heeft zijn revanche

9 september 2012

RONDE VAN SPANJE

MADRID (ANP) - In zijn eerste grote ronde na een dopingschorsing pakte Alberto Contador zondag alsof er niets gebeurd is de eindzege in de Vuelta.

Het was zijn tweede zege in de Ronde van Spanje die hij eerder in 2008 won, zijn eerste in een grote ronde sinds de tourwinst in 2009. Overwinningen in de Tour van 2010 en de Giro van 2011 werden hem afgenomen wegens overtreding van de dopingregels. Hij zwoer revanche.

Contador was in de Tour van 2010 betrapt op het gebruik van clenbuterol. Na aanvankelijke vrijspraak door de Spaanse wielerbond schorste het sporttribunaal CAS de nu 29-jarige renner van Saxo Bank met terugwerkende kracht voor 2 jaar. In de Eneco Tour keerde Contador begin augustus terug, in Spanje toonde hij aan weinig aan kracht te hebben ingeboet, al was de concurrentie van met name landgenoot Joaquim Rodriguez niet mis. Eigenlijk kostte één slechte dag de renner van Katoesja wellicht de eindzege.

Zaterdag in de klim naar Bola del Mundo hield Contador met enige moeite stand. Achter de koplopers Richie Porte en Denis Mentsjov, van wie de Rus de ritzege pakte, deed Rodriguez nog een ultieme poging weg te rijden. Op het geitenpad naar de top snoepte hij nog 44 seconden van zijn achterstand op Contador af, maar tot een verschuiving in het klassement kwam het niet meer. Valverde bezette de tweede plaats in de eindrangschikking op 1 minuut en 16 seconden, Rodriguez volgde op 1.37. Rabokopman Robert Gesink sloot de Vuelta af als nummer 6 met een achterstand van ruim 12 minuten, Laurens ten Dam verraste aangenaam met de achtste plaats.

Contador deed de afgelopen weken tal van pogingen om Rodriguez uit de rode leiderstrui te rijden. Op de tweede rustdag, afgelopen dinsdag zei de kopman van Katoesja nog dat hij pessimistisch was over zijn kansen. Waar iedereen een ultiem gevecht verwachtte op de Bola del Mundo deed de beste klassementsrenner van zijn generatie zijn aanval geheel onverwacht woensdag in een rit door middengebergte.

,,Ik ben misschien niet op m'n best maar heb een heel sterke wil om te winnen'', zei Contador die zelden zo enthousiast een ritzege begroette. ,,Ik draag deze zege op aan iedereen die me al die tijd is blijven steunen.''

Vier dagen later mocht hij in Madrid de laatste leiderstrui in ontvangst nemen. ,,Nadat ik zo lang aan de kant heb gestaan is deze overwinning me enorm veel waard. Mijn eigenzinnigheid en wilskracht hebben me misschien deze zege gebracht. Ik ben nog niet op mijn oude niveau maar als ik niet in mezelf had geloofd was dit nooit gelukt.’’

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012