Tourtitels Armstrong blijven vacant

12 oktober 2012

ARMSTRONG

S a m e n v a t t i n g

RIJSWIJK (ANP) - De zeven rondes van Frankrijk die Lance Armstrong won, krijgen geen nieuwe winnaar. Dat zei tourdirecteur Christian Prudhomme vrijdag naar aanleiding van het omvangrijke dopingdossier van het Amerikaanse antidopingbureau Usada over de Amerikaanse renner. ,,We kunnen niet onverschillig blijven over wat het Usada deze week naar buiten heeft gebracht. Er is een vernietigend beeld geschetst. Wij willen dat er geen winnaar is", aldus Prudhomme.

Voorzitter Pat McQuaid van de internationale wielrenunie UCI onderstreepte dat het rapport de hoogste prioriteit heeft. ,,We hebben 21 dagen de tijd om het te bestuderen; pas daarna komen we met een officiële reactie", zei hij tijdens de Ronde van Peking.

De UCI blijft van mening dat een generaal pardon voor dopingzondaars uit het verleden op dit moment niet kan worden verleend: ,,Als een generaal pardon de wens is, moeten de regels bij het mondiale antidopingagentschap WADA veranderen. Een generaal pardon is volgens de regelgeving die de UCI en het Usada nu naleven, niet mogelijk."

De dominantie van de Amerikaan Lance Armstrong in de Tour dwong ook andere wielrenners om verboden middelen te gebruiken. Dat zei de Belg Rudy Pevenage, de voormalige mentor van de Duitse renner Jan Ullrich. ,,We wilden allemaal hetzelfde recept als Armstrong. Het is toch ook niet raar dat ook zijn rivalen van toen, Botero, Beloki, Sevilla, Ullrich, Basso, Hamilton, Vinokoerov, allemaal van hun voetstuk zijn gevallen? Ze wilden het allemaal net zo doen als hij. Maar ze hadden niet dezelfde middelen tot hun beschikking en werden ook niet zo beschermd.''

David Howman, de directeur-generaal van het wereldantidopingbureau WADA, zette vraagtekens bij de integriteit van dopingcontroleurs die testen afnamen bij Armstrong. ,,De mensen die hem moesten betrappen, sloten wellicht de ogen", aldus Howman tegen de Amerikaanse zender ESPN.

Armstrong heeft altijd gezegd dat hij in zijn carrière nooit betrapt is op het gebruik van verboden middelen. Maar volgens Howman is dat niet meer het criterium om een sporter te bestraffen. ,,Armstrong is meer dan 100 keer gecontroleerd en er was geen enkele keer een positieve test bij. Er zijn geruchten dat er wel enkele twijfelgevallen waren, maar die zijn niet onderzocht. Het kon jaren en jaren doorgaan onder de neus van de controleurs. De mensen die hem eigenlijk moesten betrappen, waren wellicht op de hoogte en sloten de ogen."

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012