Net sluit zich ook rond dopingarts Ferrari (2)

18 oktober 2012

ARMSTRONG

N i e u w bericht, meer informatie

ROME (ANP) - In Italië worden eind deze maand nieuwe onthullingen verwacht rond de dopingpraktijken van medicus Michele Ferrari, de voormalige lijfarts van dopingzondaar Lance Armstrong. Volgens uitgebreide berichtgeving in de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport zou de levenslang geschorste dokter niet alleen aan het hoofd hebben gestaan van een groot dopingnetwerk, maar zich tevens hebben schuldig gemaakt aan het witwassen van geld en belastingontduiking voor meerdere renners en zelfs hele wielerploegen.

De toonaangevende sportkrant baseerde zich donderdag voor die verdachtmakingen op de eerste resultaten van een onderzoek dat Benedetto Roberti, de procureur van Padua, 2 jaar geleden inzette. Hij zou mogelijk eind deze maand met zijn rapport komen.

Daaruit zou blijken dat Ferrari met de hulp van zijn zoon Stefano een dopingnetwerk opzette en zich daarnaast ook leende voor het witwassen van geld, smokkel en belastingontduiking in het wielerpeloton. In totaal zouden de praktijken 30 miljoen euro opgebracht hebben. Volgens de krant gaat het om het grootste onderzoek in de geschiedenis van de sport, zelfs uitgebreider dan Operacion Puerto in Spanje. ,,Het kan een tsunami teweegbrengen.''

Het netwerk van Ferrari zou opereren vanuit een appartement in het Zwitserse Sankt-Moritz en vertakkingen hebben in Monaco, Spanje en Zuid-Amerika. Onder meer Michele Scarponi, Denis Mentsjov, Alexandr Kolobnev, Vladimir Goesev, Evgeni Petrov en Franco Pellizotti worden genoemd in het onderzoek, net als de hele Astana- en RadioShack-ploeg.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012