Prudhomme: 'draconische' maatregelen nodig (3)

24 oktober 2012

RONDE VAN FRANKRIJK

N i e u w bericht, meer informatie

PARIJS (ANP) - Tourbaas Michel Prudhomme heeft zich woensdag geschaard achter de 'draconische' maatregelen tegen doping die een in de 'Beweging voor een geloofwaardige wielersport' verenigd zevental wielerploegen voorstelt. Die organisatie, de MPCC, wil in reactie op de affaire rond Lance Armstrong een aanpak van dopingzondaars en hun ploegen, die verdergaat dan de regels van de internationale wielrenunie en het wereldantidopingbureau Wada toestaan.

,,Ik hoop dat meer ploegbazen zich aansluiten'', zei Prudhomme bij de presentatie van het routeschema van de Tour van 2013 in Parijs. Het Nederlandse Argos-Shimano maakt deel uit van de MPCC, dat uit voornamelijk Franse ploegen bestond. Lotto, IAM, Netapp en Sojasun voegden zich dinsdag bij het gezelschap, zo meldde Prudhomme.

De MPCC, voluit Mouvement Pour un Cyclisme Credible, werd opgericht in 2007 uit onvrede over het beleid van belangenorganisatie AIGCP. Ook Rabobank behoorde eerder tot de eerste leden. De beweging streeft naar meer zelfregulering. Zij wil bijvoorbeeld dat ploegen geen renners meer aannemen die langer dan een half jaar geschorst zijn geweest wegens doping.

,,In de AIGCP is dinsdag besloten dat er een onderzoek moet komen naar de werking van het antidopingstelsel'', legde Iwan Spekenbrink, manager van Argos-Shimano en vicevoorzitter van de MPCC, woensdag na de tourpresentatie uit. ,,Dat is een goed initiatief maar wij als MPCC doen daarnaast een beroep op de eigen verantwoordelijkheid.'' De ploegen van de MPCC willen ook dat renners die voor een ontsteking corticosteroïden gebruiken vrijwillig een aantal dagen aan de kant blijven en niet meer met een attest in staat worden gesteld verder te fietsen. Ook moeten teams die binnen een jaar twee dopinggevallen in de ploeg hebben, een tijdje aan de kant toekijken.

Prudhomme sprak woensdag zijn waardering uit voor de initiatieven van de ploegen AG2R La Mondiale, Argos, Bretagne, Cofidis, Europcar, FDJ-BigMat en Garmin. ,,Zij geven het goede voorbeeld'', aldus de tourbaas.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012