Tourschema doet zorgen even vergeten

24 oktober 2012

RONDE VAN FRANKRIJK

S a m e n v a t t i n g

PARIJS (ANP) - De wielerwereld probeerde woensdag de blik weer op de toekomst gericht te krijgen in een week waarin Lance Armstrong definitief werd gestript van zijn zeven tourzeges. ,,Doping is de vijand, niet het wielrennen, laat staan de Tour'', sprak tourdirecteur Christian Prudhomme bij de presentatie van het routeschema van de 100e editie in Parijs. Daarin vormen de twee beklimmingen van Alpe d'Huez op één dag en de avondlijke aankomst in Parijs de opmerkelijkste zaken.

De 100e Tour begint op 29 juni op Corsica met een rit in lijn. Geen proloog, geen openingstijdrit en dus een kans voor de sprinters om de gele trui te veroveren. Met name voor Argos-Shimano biedt dat perspectieven met de Duitse sprinters Marcel Kittel en John Degenkolb. Mits de ploeg natuurlijk wordt toegelaten met een wildcard of deel uitmaakt van de WorldTour. ,,Daar hebben we alle vertrouwen in'', liet teambaas Iwan Spekenbrink weten.

Na 3 dagen op het eiland verhuist de karavaan naar Nice. Van daaruit gaat het via de Pyreneeën naar de westkust, daarna onder Parijs door naar de Alpen. Op 21 juli is de finish op de Champs-Elysées. Die vindt voor de eerste keer plaats in de avonduren.

Met twee keer de beklimming van Alpe d'Huez op één dag krijgt de jubileumeditie in de slotweek een spectaculair hoogtepunt. De Tour van 2013 telt twee individuele tijdritten en een ploegentijdrit, meteen na aankomst op het vasteland in Nice. Er zijn vier aankomsten bergop met de laatste, naar Semnoz, op de voorlaatste dag. Daarmee wijkt de Tour af van het gebruikelijke patroon. Meestal stond op de voorlaatste dag een lange tijdrit op het programma. ,,Een leuk nieuwigheidje'', vond Bauke Mollema, een van de Raborenners die vorige week zijn hoofdsponsor zag afhaken. ,,Ook twee keer Alpe d'Huez op één dag is heel speciaal, zeker voor de Nederlandse wielerfans.''

De klimmers worden op de achtste dag voor het eerst getest met een Pyreneeënrit naar Ax-3 Domaines. De dag erna volgt een rit met vijf beklimmingen naar Bagnères-de-Bigorre. Op de nationale feestdag 'Quatorze Juillet' (14 juli) is de aankomst op de mythische berg Mont Ventoux. Wout Poels van Vacansoleil-DCM, de pechvogel van de afgelopen Tour, twitterde enthousiast vanuit Parijs: ,,Mooi parcours, krijg er kippenvel van.''

De 100e Tour blijft geheel binnen de landsgrenzen van Frankrijk. Ook dat is jaren geleden.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012