UCI start onderzoek naar zege Vinokoerov (3)

5 november 2012

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 4e alinea

RIJSWIJK (ANP) - De internationale wielerunie UCI gaat onderzoeken of Alexandre Vinokoerov in 2010 de winst van de klassieker Luik-Bastenaken-Luik heeft gekocht.

De regerend olympisch kampioen uit Kazachstan heeft volgens een aanklager van Padua 150.000 euro betaald aan zijn toenmalige Russische medevluchter Alexandr Kolobnev, die in ruil daarvoor zijn benen zou hebben stilgehouden. De Italiaanse jurist is zeker van zijn zaak. Hij heeft inmiddels een dossier, voorzien van mails en bankafschriften, overhandigd aan het parket van Luik.

,,We hebben het dossier goed ontvangen van het parket van Padua en zullen daar een onderzoek over openen", bevestigde UCI-woordvoerder Enrico Carpani. ,,Als dit onderzoek zou onthullen dat personen of ploegen vals hebben gespeeld, zal de UCI eveneens aan de licentiecommissie vragen om hun positie te herbekijken. De heren Vinokourov en Kolobnev zullen zo snel mogelijk uitgenodigd worden om zich te komen verantwoorden op de hoofdzetel van de UCI."

Enkele maanden geleden berichtte het Zwitserse blad l'illustré al over de deal. Het blad baseerde die beschuldiging op mailverkeer tussen de twee coureurs op de dag na de Belgische klassieker. Kolobnev schreef daarin dat hij zo'n zege aan niemand zou verkopen, behalve aan Vinokourov, en gaf ook zijn rekeningnummer mee. Met de hulp van de Zwitserse overheid werden ook de twee betalingen aan een bank in Locarno teruggevonden, die op naam staan van de Rus.

Deze zomer werd Vinokoerov ook al op opmerkelijke wijze olympisch kampioen. De Kazach reed met de Colombiaan Rigoberto Uran naar de finish in Londen. De Zuid-Amerikaan keek op 300 meter van de finish opzichtig naar de linkerkant, waarna 'Vino' aan de rechterkant de spurt inzette en eenvoudig het goud opeiste.

Vinokoerov is twee jaar geschorst geweest vanwege doping. Hij heeft zijn wielerloopbaan beëindigd en gaat waarschijnlijk binnenkort aan de slag als manager van de Astana-ploeg.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012