Nieuwe info Boogerd naar dopingbureau (3)

6 november 2012

N i e u w bericht, meer informatie

WOERDEN (ANP) - De Nederlandse dopingautoriteit voegt nieuwe informatie van de veroordeelde dopinghandelaar Stefan Matschiner toe aan het eigen onderzoek naar de zogeheten 'Weense dopingzaak'. Dat zei directeur Herman Ram dinsdag.

Hij doelt op een proces-verbaal van de Oostenrijkse politie uit 2009, waarin de voormalig wielermanager specifiek de namen van Michael Boogerd en Thomas Dekker noemt als klanten bij wie hij verboden bloedtransfusies uitvoerde. NRC publiceerde dinsdag de weergave van het 'informele' verhoor.

,,Strafrechtelijk is het onderzoek afgerond en Matschiner is bestraft, maar tuchtrechtelijk is dit dossier nog niet gesloten. Keer op keer komt nieuwe informatie binnen en sinds de onthullingen in de zaak-Armstrong hoef ik er niet echt aan te sleuren'', zegt Ram.

Ram doet inhoudelijk geen mededelingen over het onderzoek. ,,We nemen informatie nooit blindelings over en bekijken altijd of het voldoende stevig is als bewijs. Op dit moment is er in ieder geval nog geen aangifte in de maak.''

Matschiner heeft de namen van de twee Nederlanders wel vaker genoemd in de dopingzaak, maar niet eerder met deze gedetailleerde informatie. Hij voerde volgens NRC kort na zijn aanhouding in maart 2009 een informeel gesprek met twee rechercheurs. ,,Eenmaal werd ook Dekker Thomas, twee keer werd Michael Boogerd met het apparaat in Steyrermühl behandeld. Bij Boogerd werd het bloed niet ingevroren, maar direct door hem meegenomen'', luidt de tekst in het verbaal.

In de officiële verhoren zijn Dekker en Boogerd niet genoemd door Matschiner. De twee hebben hun betrokkenheid altijd ontkend. Wel zijn ze in 2009 naar Wenen afgereisd om op verzoek van de Oostenrijkse justitie een getuigenis af te leggen. Dekker werd later dat jaar wel betrapt op dopegebruik en moest en schorsing van 2 jaar uitzitten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012