Koninklijke onderscheiding IOC-preses Rogge (3)

26 november 2012

IOC

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 3e alinea

AMSTERDAM (ANP) - IOC-voorzitter Jacques Rogge is maandag in Amsterdam benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje Nassau. De bijbehorende onderscheiding werd uitgereikt door Edith Schippers, minister van VWS. Dat gebeurde kort voor de start van het 8e IOC Wereldcongres over sport, cultuur en onderwijs.

Schippers sprak tijdens de plechtigheid haar waardering uit voor het vele werk dat Rogge voor de sport heeft gedaan. De Belg staat sinds 2001 aan het hoofd van de olympische beweging. ,,In deze functie bent u voor de mondiale sport van grote betekenis geweest en bent u dat nog steeds’’, zei de minister. ,,U heeft altijd gestreden tegen doping en matchfixing, en vóór de integriteit van de sport, vóór de grote kampioenen en vóór de inspiratie die sport kan zijn voor onze jeugd.’’

Rogge treedt volgend jaar af, in de huidige richtlijnen is 12 jaar de maximale termijn om preses van het IOC te zijn. In zijn dankwoord droeg hij de onderscheiding op aan alle mensen die dag in, dag uit, sport voor de jeugd mogelijk maken.

NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis was aanwezig om zijn felicitaties over te brengen. ,,Als één persoon een onderscheiding verdient voor wat hij voor de sport heeft gedaan, dan is dat Jacques Rogge wel. Hij heeft op rustige en aimabele wijze leiding gegeven aan het IOC en met deze organisatie het maatschappelijk belang van sport voor de internationale gemeenschap overtuigend aangetoond.’’

Tijdens het congres bespreken vertegenwoordigers van tal van organisaties in Hotel Krasnapolsky de rol van jeugd en onderwijs en het belang van sport als middel voor sociale en economische ontwikkeling. Het congres is georganiseerd door NOC*NSF, het IOC en UNESCO.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012