Enquête over doping: renners antwoorden 'nee' (2)

27 november 2012

N i e u w bericht, meer informatie

RIJSWIJK (ANP) - Vrijwel alle Nederlandse profwielrenners die actief waren tussen 1998 en 2005 zeggen nooit doping te hebben gebruikt. Dat blijkt uit een enquête die AD Sportwereld dinsdag presenteerde in zijn kolommen.

De krant stelde ongeveer 50 wielrenners uit die periode de beruchte vraag. Het antwoord van bijna alle renners is 'nee', geen enkele renner antwoordt met 'ja'. Een enkeling gaat er niet op in.

Aanleiding voor de enquête is het dikke rapport over Lance Armstrong, waarin naar voren komt dat de Amerikaan systematisch doping gebruikte in zijn topjaren. De wereldbond UCI heeft hem zijn zeven overwinningen tussen 1999 en 2005 in de Ronde van Frankrijk ontnomen.

De renners reageren wisselend op de vraag. Laurens ten Dam vindt het goed dat de vraag recht voor zijn raap wordt gesteld, maar Karsten Kroon en Adrie van der Poel vinden de vraag onzinnig. ,,Het wielrennen doet zoveel inspanningen om valsspelers naar buiten te werken, ik vind niet dat de sport daar krediet voor krijgt'', aldus Kroon.

Johan Bruinsma, destijds renner van Rabobank, informeerde uit nieuwsgierigheid wel naar doping aan het einde van zijn carrière: ,,Ik schrok ervan hoe makkelijk dat ging. Ik kon een kuurtje meekrijgen voor 400 gulden, gewoon bij de dokter.'' En Gerben Löwik antwoordt: ,,Nee. Daarom zit ik nu in de meubelen.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012