'Leugen Rasmussen was algemeen bekend'

18 december 2012

RASMUSSENS a m e n v a t t i n g

ARNHEM (ANP) - Heel wat renners en begeleiders van de Raboploeg wisten allang dat Michael Rasmussen zich helemaal niet in Mexico op de Ronde van Frankrijk van 2007 had voorbereid. Dat beweerden de Deense wielrenner en zijn voormalig ploeggenoot Max van Heeswijk dinsdag tijdens een getuigenverhoor in de beroepszaak tussen Rasmussen en Rabobank. Op 7 maart is Thomas Dekker de volgende die komt getuigen.

Rasmussen vindt dat hij ten onrechte op staande voet ontslagen is toen tijdens de Tour van 2007 uitkwam dat hij gelogen had over zijn verblijfplaatsen voor de Tour. Daarmee had hij de dopingjagers op het verkeerde spoor gezet, al hield hij zelf vol dat het hem er vooral om te doen was de pers te ontlopen. ,,Ik kon de Tour winnen en wilde me voorbereiden zonder storende elementen'', verklaarde Rasmussen die 5,8 miljoen euro aan schadevergoeding eist. Een rechtbank in Utrecht kwam eerder tot 7 ton, maar renner en ploeg gingen in beroep.

Theo de Rooij, destijds de directeur van de Raboploeg, houdt vol dat hij er pas op 25 juli achter kwam dat zijn renner de boel belazerd had. Volgens Rasmussen is dat uitgesloten, al noemde hij De Rooij niet als een van de mensen die hij rechtstreeks over zijn plan had ingelicht. Dat waren wel ploegleider Erik Breukink en de ploegartsen Geert Leinders en Jan-Paul van Mantgem. ,,Met Breukink heb ik mijn plan al in april in de Ronde van Baskenland besproken. Maar ook Theo wist dat ik niet in Mexico was geweest. Het zou ook volslagen idioot zijn om voor de Tour in een andere tijdzone te gaan trainen.''

Van Heeswijk verklaarde dat het binnen de ploeg bekend was dat Rasmussen zich niet in Mexico had voorbereid op de Tour. ,,Tijdens een trainingskamp van renners die niet in de Tour reden, kwam Gerben Löwik met het verhaal dat Rasmussen helemaal niet in Mexico was geweest. Dat had hij uit de Tour gehoord van Thomas Dekker'', verduidelijkte de Limburger, die 1 jaar ploeggenoot was van de Deen. ,,Ik was verbaasd toen ik dat hoorde, Gerben helemaal niet.'' Behalve een aantal renners onder wie Lars Boom en Robert Gesink, waren volgens Van Heeswijk ook trainer Louis Delahaije en ploegarts Dion van Bommel aanwezig toen Löwik met het 'nieuwtje' overRasmussenkwam.

Thomas Dekker mag nu op 7 maart onder ede komen verklaren wat hij van de Deen wist. Net als twee andere getuigen die dinsdag verhinderd waren: voormalig ploegarts Van Mantgem en oud-verzorger Joseba Nunez.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012