'Ploegarts spil in doping bij Raboploeg' (3)

22 december 2012

ARMSTRONG

N i e u w bericht, meer informatie in hele bericht

AMSTERDAM (ANP) - De voormalige ploegarts Geert Leinders heeft een centrale rol gespeeld bij het gebruik van verboden middelen bij de Raboploeg. De Amerikaan Levi Leipheimer, oud-renner van het Nederlandse team, heeft dat verklaard tegenover de Amerikaanse antidopingorganisatie Usada, zo blijkt uit de ongecensureerde versie van zijn verklaring die NRC Handelsblad heeft ingezien.

De krant berichtte al in november dat de Oostenrijkse justitie beschikt over harde aanwijzingen dat de voormalig Raborenners Michael Boogerd en Thomas Dekker in Oostenrijk verboden bloedtransfusies ondergingen. De NRC meldt dat de Raborenner met wie Leipheimer volgens het Usadarapport over epogebruik sprak de Deen Michael Rasmussen is. Binnen de ploeg zou sprake zijn van een dopingprogramma met als belangrijkste pijler bloeddoping uit Oostenrijk. De krant, die zich daarbij baseert op verklaringen van ingewijden, noemt Leinders de spil bij die activiteiten.

Leipheimer verklaarde onder ede dat hij in zijn Rabo-jaren (2002-2004) „doorging met het gebruik van epo”. Volgens hem gebeurde dat onder supervisie van Leinders. „Ik werd bij het gebruik geholpen door Rabobank-teamdokter Geert Leinders, van wie ik epo kocht.” De Belgische arts, verklaarde Leipheimer, „verzorgde het dopingprogramma” bij de Raboploeg.

Leinders ontkent dat hij zich ooit met doping heeft ingelaten. „Ik heb als ploegdokter nooit gebruik gemaakt van producten of methodes die op de dopinglijst staan.” Boogerd bevestigt dat hij de Oostenrijkse dopingdealer Stefan Matschiner heeft ontmoet en dat hij ,,een of twee keer'' betalingen aan hem heeft verricht. Die zouden zijn geweest voor vitamines.

Voor zijn overgang naar de Raboploeg reed Leipheimer samen met zijn landgenoot Lance Armstrong voor US Postal. Armstrong speelt de centrale rol in het dopingrapport van Usada, waarvoor Leipheimer werd verhoord. Hij gaf toe verboden middelen te hebben gebruikt in zijn tijd bij US Postal.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2012