Voornaamste quotes interview Armstrong

18 januari 2013

ARMSTRONG

NEW YORK (ANP) - De voornaamste uitspraken van Lance Armstrong in het interview in de nacht van donderdag op vrijdag met Oprah Winfrey.

,,Ja''. Het antwoord op de vraag of hij ooit prestatiebevorderende middelen had gebruikt.

,,Niet in die tijd en ik ben niet hier om over anderen van die generatie te praten. Het staat er zwart op wit. Ik heb de (doping)cultuur niet uitgevonden, maar ik heb ‘m ook niet proberen te stoppen. Dat is mijn fout, dat moet ik betreuren en dat is waarvoor de sport nu de prijs betaalt.’’ Op de vraag of hij de Tour had kunnen winnen zonder bedrog.

,,Ik weet niet of het een goed antwoord is. Ik begin mijn antwoord met toe te geven dat het te laat is. Te laat vermoedelijk voor de meeste mensen. En dat is mijn fout. Ik zie deze situatie als een grote leugen die ik steeds maar weer heb herhaald.’’ Op de vraag waarom hij uiteindelijk bekent na jaren van ontkenning.

,,Het idee dat iedereen werd gedwongen, onder druk gezet of aangemoedigd is niet waar.’’ Of hij ploeggenoten gedwongen had doping te gebruiken.

,,Het was een cocktail, om het maar zo te zeggen, van epo, maar niet veel, van bloedtransfusies en testosteron. Die ik, en dat klinkt gek, blijkbaar rechtvaardigde vanwege mijn geschiedenis als kankerpatiënt.’’ Over zijn keuze voor bepaalde middelen.

,,De beschuldiging - en het vermeende bewijs - dat ik doping heb gebruikt na mijn comeback is vals. De laatste keer dat ik over de lijn stapte was in 2005.’’ Of hij zich na zijn rentree nog gedrogeerd had.

,,Ik was een bullebak in die zin dat ik probeerde iedereen onder controle te houden.'' Over zijn gedrag jegens ploeggenoten en andere betrokkenen.

,,Ik voelde me niet slecht bij het dopinggebruik en had niet de indruk dat ik vals aan het spelen was. Achteraf bekeken vind ik dat beangstigend. Doping was echt een onderdeel van mijn beroep geworden. Het hoorde erbij zoals het oppompen van je fietsbanden en je shirt aantrekken. Maar het was geen gelukkige periode in mijn leven. Ik ben nu veel gelukkiger. Vandaag (na zijn bekentenissen), gisteren niet." Over zijn gemoedstoestand toen en nu.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013