KNWU hoopt op meer bekentenissen (2)

18 januari 2013

ARMSTRONG

N i e u w bericht, meer informatie

NIEUWEGEIN (ANP) - De wielerbond KNWU hoopt dat de bekentenis van Lance Armstrong ook Nederlandse wielrenners uit die tijd aanmoedigt hun dopingverhaal te doen. ,,De druk zal door het verhaal van Armstrong toenemen. Het is verstandiger je verhaal te doen dan te blijven ontkennen. Anders blijft dat verleden de wielersport achtervolgen, dat is niet goed voor de geloofwaardigheid'', zei voorzitter Marcel Wintels vrijdag op Radio 1.

De KNWU heeft al een antidopingcommissie onder leiding van oud-minister Winnie Sordrager ingesteld. ,,Daar kunnen renners en andere betrokkenen (anoniem) hun verhaal doen'', vertelt Wintels.

In een officiële reactie gaf de KNWU het belang aan van de onthullingen van Armstrong bij Oprah Winfrey. ,,Hij heeft systematisch doping toegegeven en verklaard dat doping in deze cultuur van geslotenheid in die jaren gemeengoed is geweest. De expliciete erkenning van een cultuur van dopinggebruik, zwijgen en ontkennen is belangrijk. Juist ook om naar de toekomst verdere stappen te kunnen zetten'', benadrukt de KNWU, die verwijst naar recent akkoord tussen de Nederlandse ploegen, de KNWU en de Dopingautoriteit over de gezamenlijke aanpak van dopingsituaties uit het verleden.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013