Leipheimer keert niet terug in wielerpeloton (3)

20 mei 2013

DOPING EN WIELRENNEN

N i e u w bericht, meer informatie in laatste alinea

LOS ANGELES (ANP/BELGA) - De Amerikaanse wielrenner Levi Leipheimer keert niet terug in het peloton. Dat bevestigde de oud-ploegmaat van Lance Armstrong en voormalig Raborenner maandag in Amerikaanse media. Leipheimer zat van oktober tot en met maart een schorsing van 6 maanden uit vanwege zijn dopingbekentenissen tijdens het onderzoek naar Armstrong.

Hij legde ook een bom onder de Raboploeg met zijn verklaring dat hij ook in de tijd dat hij voor die ploeg reed epo gebruikte, met medeweten van ploegarts en collega-renners. De bank stapte niet veel later uit de wielersport. ,,Ja, ik ben met pensioen. Er is gewoon geen officiële ceremonie geweest", vertelde Leipheimer, die na het verschijnen van het Usada-rapport ontslagen werd door wielerploeg Omega Pharma - QuickStep.

Leipheimer (39) hoopte op een nieuwe kans maar vond geen nieuwe werkgever. ,,Ik mis de wielersport wel een beetje want ik hou nog steeds van de fiets", gaf hij toe. ,,Nu bekijk ik mijn andere opties."

Een groot deel van zijn erelijst werd geschrapt maar daarop prijken nog altijd drie overwinningen in de Ronde van Californië (2007, 2008, 2009), alsmede de eindzege in de Ronde van Zwitserland (2011), de bronzen plak tijdrijden tijdens de Spelen van 2008 en de tweede plaats in de Ronde van Spanje van datzelfde jaar.

Leipheimer fietste van 2004 tot en met 2006 voor Rabobank. In een verklaring onder ede, gepubliceerd in het Usada-rapport over Armstrong, verklaarde hij dat hij in die jaren ,,doorging met het gebruik van epo''. Volgens hem gebeurde dat onder supervisie van ploegarts Geert Leinders. ,,Ik werd bij het gebruik geholpen door Rabobank-teamdokter Geert Leinders, van wie ik epo kocht.'' De Belgische arts, zo verklaarde Leipheimer, ,,verzorgde het dopingprogramma bij de Raboploeg''.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013