Vuelta 2015 niet naar Nederland (3)

22 mei 2013

RONDE VAN SPANJE

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

LEEUWARDEN (ANP) - De Ronde van Spanje gaat in 2015 niet van start in Nederland. Dat heeft de organisatie van de Spaanse wielerronde per mail aan de betrokken provincies en gemeenten laten weten. Volgens de organisatie heeft ,,een serie van sportieve, economische en tijdgerelateerde omstandigheden'' ervoor gezorgd dat de Spaanse wielerronde niet in Nederland kan starten.

In eerste instantie lag er een plan om de ronde in Emmen te laten starten. De provincie Drenthe haakte in november echter af vanwege alle dopingschandalen in de wielersport. Andere provincies hoopten nog wel op een start in Nederland. Zo zou in Friesland de Elfstedentocht worden gefietst.

Volgens Fred Lubbers, bestuurslid van de stichting La Vuelta Holanda 2015, heeft de beslissing te maken met de overname van de Vuelta door de Franse ASO (Amaury Sport Organisation). De ASO organiseert ook andere wielerrondes, zoals de Tour de France. ,,De ASO heeft het besluit genomen om niet te starten in Nederland'', aldus Lubbers.

Lubbers zegt teleurgesteld te zijn over het besluit van de organisatie. De stichting was nauw betrokken bij de lobby om de ronde naar Nederland te halen. ,,We hadden alles in kannen en kruiken, want we waren ervan overtuigd dat de Vuelta naar Nederland zou komen'', aldus Lubbers.

Volgens Lubbers is er tot nu toe ongeveer 40.000 euro uitgegeven door gemeenten en provincies in Nederland om de wielerronde binnen te halen. Emmen, Dokkum, Alkmaar, Breda en Middelburg stonden klaar om als start- of finishplaats te dienen. De provincie Friesland stond volgens Lubbers klaar om 850.000 euro in het evenement te pompen.

Lubbers blijft strijdbaar en heeft nog niet alle hoop verloren. ,,We laten dit bericht eerst bezinken, maar de organisatie van de Vuelta kan nog op een telefoontje van ons rekenen.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013