Zeldzame nederlaag sprinter Bolt (3)

6 juni 2013

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

ROME (ANP) - Usain Bolt heeft donderdag een zeldzame nederlaag geleden op de sprint. De Jamaicaan verloor bij de wedstrijden uit de Diamond League in Rome de 100 meter van de Amerikaan Justin Gatlin. Het verschil op de meet bedroeg slechts 0,01 seconde.

Het was de eerste nederlaag in een internationale 100 meter voor olympisch kampioen Bolt sinds augustus 2010. Destijds was Tyson Gay in Stockholm sneller. Vorig jaar verloor hij bij de nationale titelstrijd in Jamaica van Yohan Blake.

Gatlin, de olympisch kampioen van 2004 op het koningsnummer, noteerde 9,94 seconden. Bolt, zesvoudig winnaar van olympisch goud, klokte 9,95. Hij bleef ver verwijderd van zijn wereldrecord, dat op 9,58 staat.

De 26-jarige Bolt, die in aanloop naar Rome nog aankondigde dat hij tot en met de Spelen van Rio in 2016 de sprint wil blijven domineren, had een uitstekende start. Maar in de race was duidelijk te zien dat de souplesse in zijn lange passen ontbrak. ,,Die goede start bracht me van mijn stuk, na vijf passen struikelde ik een beetje. Daarna was ik niet mezelf'', zei hij tegen de BBC. ,,Nou ja, in ieder geval wel onder 10 seconden'', glimlachte Bolt.

Voor Gatlin was het al zijn vierde overwinning dit seizoen. Hij was ook al de snelste in Doha, Peking en Eugene. De 31-jarige Amerikaan noemde het een eer om te winnen van Bolt. ,,Ik ben verrast. Usain is een legende en heeft ook mij geïnspireerd om een betere atleet en een betere entertainer voor het publiek te worden'', aldus Gatlin, die in 2010 terugkeerde na een dopingschorsing van 4 jaar.

De Amerikaanse Allyson Felix moest ook toezien dat een andere atlete sneller was op de 200 meter. De olympisch kampioene was niet opgewassen tegen de Ivoriaanse Murielle Ahoure, die won in 22,36 tegen 22,64 voor Felix.

De Ethiopiër Yenew Alamirew liep in Rome veruit de beste tijd van het jaar op de 5000 meter. Hij finishte in 12.54,95. Zijn landgenoot Mohammed Aman won de 800 meter overtuigend in 1.43,61. De Nederlander Bram Som, oud-Europees kampioen op de 800 meter, fungeerde als tempomaker in de race.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013