Dopinggeval Novikov klap voor Vacansoleil-DCM

7 juni 2013

S a m e n v a t t i n g

NYON (ANP) - Het nieuws dat de Russische wielrenner Nikita Novikov is betrapt op doping is een zware tegenslag voor zijn werkgever Vancansoleil-DCM en voor manager Daan Luijkx in het bijzonder. Beide sponsors hebben aangegeven aan het einde van dit seizoen te stoppen en een nieuwe geldschieter heeft Luijkx nog niet gevonden. Na eerdere affaires rond de Italiaan Riccardo Ricco en de Spanjaard Ezequiel Mosquera, de laatste fietste nooit een meter voor de ploeg, wordt de zoektocht naar een nieuwe hoofdsponsor er niet gemakkelijker op.

De 23-jarige Novikov werd op 17 mei betrapt op het middel hydroxy-ostarine/o-dephenyl-ostarin, meldde de internationale wielrenunie UCI vrijdag. Hij was 2 jaar in dienst van de Nederlandse formatie. ,,In onze omgeving wist hij zijn oude niveau niet te halen ondanks alle inspanningen van het hele begeleidingsteam. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat wij hier als team kapot van zijn. Als ploeg probeer je de renners een zo veilig mogelijke omgeving te geven met goede begeleiding en dan is het bijzonder teleurstellend dat een renner, zoals nu blijkt, waarschijnlijk toch iets fout heeft gedaan'', aldus de teleurgestelde Luijkx. Novikov heeft nog recht op een contra-expertise en is voorlopig op non-actief gesteld.

De manager kreeg in 2011 ook al een zware klap te verwerken toen Ricco in het ziekenhuis moest worden opgenomen voor complicaties die hij kreeg nadat hij een bloedtransfusie bij zichzelf had uitgevoerd. Vacansoleil-DCM had de Italiaan, toen al een renner met een slechte reputatie, juist aangenomen om te laten zien dat iedereen een tweede kans verdient. Ricco werd uiteindelijk in april van vorig jaar voor 12 jaar geschorst.

En dan was er in 2011 ook nog de zaak rond Mosquera. De Spanjaard werd door Vacansoleil in 2010 gecontracteerd na een knappe tweede plaats in het eindklassement van de Ronde van Spanje. Er waren echter gelijk al verdenkingen dat hij het verboden middel HES had gebruikt. Toch duurde het tot eind 2011 voor hij werd geschorst. Zonder te hebben gefietst voor het Nederlandse team dat hem hangende het onderzoek aan de kant hield.

Hoewel de verse dopingzaak een nieuwe smet voor het imago van de ploeg is, wilde Luijkx toch positief blijven. ,,De sport heeft de weg omhoog ingezet, dat geloof ik echt, het spijt me voor de sport dat dit moet gebeuren maar het is goed dat er mogelijke misstanden worden opgespoord.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013