Open brief ouders Pantani aan UCI (3)

2 juli 2013

RONDE VAN FRANKRIJK

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 4e alinea

PARIJS (ANP) - De ouders van de in 2004 overleden wielrenner Marco Pantani hebben een open brief gestuurd aan de internationale wielrenunie (UCI), de Italiaanse wielerfederatie en de organisatie van de Ronde van Frankrijk. Daarin laten zij weten dat ze met stomheid zijn geslagen door uitlatingen van UCI-preses Pat McQuaid.

De geplaagde voorzitter uit Ierland liet in het afgelopen weekeinde op Corsica weten, dat Pantani mogelijk wordt geschrapt als eindwinnaar van de Tour van 1998 indien hij tot de grote groep van dopingzondaars behoort van wie later deze maand de namen worden vrijgegeven. ,,Wij voelen ons gedwongen erop te wijzen dat deze testen zijn uitgevoerd na de dood van Marco. Hij heeft dus geen gebruik kunnen maken van zijn grondrechten om zichzelf te verdedigen'', betogen Tonina en Paolo Pantani.

Op 18 juli maakt de Franse senaat de resultaten bekend van een grondig onderzoek naar de uitkomsten van de strijd tegen doping in Frankrijk. De Frans krant L'Equipe meldde vorige week al, uit het verder nog geheime rapport, dat bij de opnieuw geteste stalen van Laurent Jalabert uit de Tour van 1998 sporen van epo waren gevonden. Hij zou één van de 44 renners zijn bij wie uit nieuwe analyses zou blijken dat zij (ook) verboden middelen hebben genomen voor die bewuste Tour.

Mocht blijken dat de naam van Pantani eveneens op de Franse lijst staat, dan wordt de 'Piraat' mogelijk geschrapt als eindwinnaar, liet UCI-preses McQuaid weten. De Italiaan won in 1998 de Ronde van Frankrijk voor Jan Ullrich en Bobby Julich, twee renners die nadien ook in opspraak kwamen. Zes jaar later overleed Pantani aan een overdosis cocaïne.

,,Marco kan geen gebruik meer maken van de tweede analyse en van een onafhankelijke expert. Het is overbodig om in herinnering te brengen, maar toch doen we het bij deze: alleen bij een positieve B-staal kunnen we spreken van een positieve test. En dan gaan we nog niet eens in op de vraag hoe de oude monsters en ander bewijsmateriaal al die jaren bewaard zijn gebleven'', schrijven de ouders van Pantani.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013