Ook Powell positief getest (3)

14 juli 2013

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht: met reactie Powell

KINGSTON (ANP) - De Jamaicaanse atleet Asafa Powell is betrapt op doping. De 30-jarige topsprinter heeft onlangs positief getest tijdens de nationale kampioenschappen, die tevens dienden als kwalificatie voor het aankomende wereldkampioenschap in Moskou.

,,Ik bevestig dat het stimulerende middel oxilofrine is aangetroffen in een staal die ik in juni tijdens de 'trials' heb ingeleverd '', zei Powell tegen persbureau Reuters. De sprinter voegde er wel aan toe het middel onbewust binnen te hebben gekregen. ,,Ik wil heel duidelijk zijn tegen mijn familie, vrienden en fans dat ik nooit bewust verboden middelen heb genomen. Ik ben geen valsspeler.''

,,Dit neemt iedere mogelijkheid weg dat ik komende maand met het Jamaicaanse team zou kunnen deelnemen aan het wereldkampioenschap'', aldus Powell. De sprinter slaagde er tijdens de nationale kampioenschappen niet in zich te kwalificeren voor de 100 meter. Wel zou hij eventueel kunnen worden geselecteerd voor de 4x100 meter.

,,Ik accepteer de consequenties die bij deze positieve test horen, maar ik heb niet vals gespeeld. Ik ben hoogstens niet alert genoeg geweest. Ik wil nogmaals duidelijk maken dat ik in mijn gehele carrière nooit heb geprobeerd tot betere prestaties te komen met hulp van stimulerende middelen'', aldus Powell.

Powell is oud-wereldrecordhouder op de 100 meter, met een tijd van 9,74. Nadat zijn landgenoot Usain Bolt het record al scherper had gesteld, kwam Powell in 2008 tot een persoonlijk record van 9,72. Daarmee is hij vierde op de eeuwige ranglijst. Zondag werd ook bekend dat de Amerikaan Tyson Gay positief had getest, met 9,69 de nummer twee op die eeuwige ranglijst.

Naast Powell zijn nog vier Jamaicaanse atleten betrapt, onder wie Sherone Simpson (28). Zij behoorde tot de Jamaicaanse sprintploeg die goud won op de Olympische Spelen van 2004 en zilver in 2012. De andere drie atleten zijn nog niet officieel bekend, al noemen diverse media de naam van Nesta Carter.

De Jamaicaanse atletiek kwam vorige maand ook al in opspraak toen drievoudig olympisch kampioene Veronica Campbell-Brown werd betrapt en voorlopig geschorst.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013