Coach verdedigt Powell en Simpson (3)

16 juli 2013

N i e u w bericht, meer informatie in laatste 2 alinea's

LIGNANO SABBIADORO (ANP) - De coach van de Jamaicaanse sprinters Asafa Powell en Sherone Simpson heeft gezegd dat hen geen blaam treft in de opzienbarende dopingaffaire. ,,Dit kwam, denk ik, als een enorme verrassing voor hen'', liet Stephen Francis dinsdag weten in Lignano Sabbiadoro, de Italiaanse plaats waar zijn atleten vaak in trainingskamp zitten.

,,Asafa is iemand die dergelijk spul absoluut niet gebruikt. In de ruim 10 jaar dat ik hem nu begeleid, hebben we zelfs altijd de grootste moeite gehad hem voldoende basisvoedingsstoffen als eiwitten en vitaminen te laten nemen.''

Powell en Simpson werden, evenals nog enkele collega's, betrapt op het gebruik van het pepmiddel oxilofrine waarvan bekend is dat het, mogelijk onder de andere chemische naam methylsynefrine, aan bepaalde voedingssupplementen werd of wordt toegevoegd.

De Italiaanse politie nam de zaak hoog op en gelastte, wegens mogelijke overtreding van de wet, een onderzoek naar de sprinters en hun Canadese conditietrainer Christopher Xuereb, naar wie de beschuldigende vinger wees. In hun hotel Fra i Pini werd de inhoud van Jamaicaanse 'medicijnkastjes' in beslag genomen om de pillen, flaconnetjes, sprays en smeerseltjes te controleren op verboden bestanddelen.

De Duitse biochemicus Wilfried Schänzer, de chef van het dopinglab in Keulen, vindt het plausibel dat Powell van niets heeft geweten. Hij riep de affaire uit 2009 in herinnering toen vijf Jamaicanen, onder wie Yohan Blake, in de aanloop naar de WK in Berlijn positief werden bevonden op methylhexanamine, een vergelijkbaar stimulerend middel met wat nu in de urine is aangetroffen. Dat zat destijds ook in een vrij verkrijgbare aanvulling op de dagelijkse maaltijd.

,,De waarschuwingen voor methylhexanamine waren niet aan dovemansoren gericht'', zei Schänzer. ,,Het gaat om middelen die een niet te verwaarlozen werking hebben maar die heel gemakkelijk aan te tonen zijn. Wie daarmee probeert zijn prestaties te verbeteren, snapt helemaal niets van doping. Het is eigenlijk onvoorstelbaar dat atleten daar nu nog naar zouden grijpen. Die zijn blind.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013