L'Équipe over Froome: alles normaal (2)

18 juli 2013

RONDE VAN FRANKRIJK

N i e u w bericht, meer informatie

ALPE D'HUEZ (ANP/DPA) - In de discussies over de prestaties van geletruidrager Chris Froome in de Tour gaat zijn ploeg Sky verder in het offensief. De Britten hebben de Franse krant L'Équipe alle relevante data overhandigd van Froome bij de 18 bergaankomsten die hij sinds de Ronde van Spanje van 2011 meemaakte. De krant concludeert donderdag: alles normaal.

Met de medewerking wil Sky bewijzen dat de 28-jarige kopman zonder doping rijdt. Froome werd de afgelopen weken regelmatig gevraagd naar doping en reageerde daar bij de zoveelste keer geïrriteerd op. Hij stelt dat zijn prestaties een gevolg zijn van hard trainen. Gegevens over onder meer het vermogen dat hij daarbij wegtrapt moeten dat onderbouwen.

L'Équipe liet Fred Grappe, specialist in de biomechanica en fysiologie, de data bestuderen. Hij concludeerde dat er bij Froome sprake is van een constant prestatieniveau en dat de Brit over een uitzonderlijk maximaal zuurstofopnamevermogen (VO2max) beschikt. Dat geeft hem een voordeel ten opzichte van andere renners.

Grappe stelt dat Froomes optreden in de Tour overeenkomt met het beeld dat de data van de afgelopen 2 jaar geven en dat zijn VO2max tegen de aangenomen fysiologische grenzen aanligt. Het gewicht van de renner is in die periode stabiel geweest. Grappe, ook sportcoach bij de ploeg FdJ, stelt daarbij dat de Brit over een enorm herstelvermogen moet beschikken.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013