Duits dopingrapport openbaar gemaakt (3)

5 augustus 2013

N i e u w bericht, meer informatie

BERLIJN (ANP) - Het Duitse instituut voor sportwetenschappen (BISp) heeft het dopingrapport dat voor zo veel ophef zorgde, maandag onder publieke druk openbaar gemaakt. Onderzoekers van de Berlijnse Humboldt-universiteit deden onderzoek naar het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen in toen nog West-Duitsland en legden hun bevindingen vast in een eindverslag van 117 pagina's.

De Süddeutsche Zeitung citeerde daar afgelopen weekeinde al uit. Het rapport, dat lang onder de pet is gehouden, stelt dat de geschiedenis van doping in de Duitse sport niet in de jaren 70 begint met de 'consumptie' van anabole steroïden, maar al in 1949. Tot 1960 was er sprake van 'systematisch gebruik' van amfetaminen. Ook de elitevoetballers waren niet vies van zo'n stimulerend middel.

Zonder al te veel namen te noemen, wordt ook de rol van de mensen die toentertijd verantwoordelijk waren in de sport aan de kaak gesteld. ,,Het roept de vraag op hoe serieus zij de strijd tegen doping hebben genomen en met hoeveel volharding ze de voor een deel zelf opgestelde grondbeginselen en doelstellingen hebben nagestreefd. Naar de resultaten te oordelen, mag daar gerust aan worden getwijfeld.''

De Duits atletiekbond (DLV) viel bijvoorbeeld duidelijk in twee kampen uiteen. ,,Hoewel de destijds betrokken sportartsen tegen de inzet van anabolica waren, had voorzitter Max Danz, eveneens medicus, geen bezwaar. Hij heeft toegegeven die preparaten ook zelf regelmatig te hebben voorgeschreven. Onduidelijk bleef echter aan wie: gezonde olympische atleten? Of aan zieke dan wel geblesseerde?''

Danz voelde zich gesteund door een van de invloedrijkste trainers, Karl Adam. ,,Er woedde ten aanzien van het gebruik van spierversterkende middelen niet alleen een strijd tussen de atleten, zoals ons project over de fase rond 1970 heeft aangetoond, maar ook onder de andere functionarissen'', stellen de onderzoekers van projectleider Giselher Spitzer.

Het Duits olympisch comité (DOSB), dat de aanzet gaf voor de studie, en het BISp hebben lang gewacht met publicatie uit privacy-overwegingen. ,,Het is schokkend hoe er destijds om goud werd gestreden. Al die abstracte hybride figuren en hun prestaties hebben voor mij geen enkele betekenis. Belangrijk is dat het vandaag de dag - niet alleen door mij - mogelijk is die prestaties te herhalen... clean'', reageerde Robert Harting, de olympisch kampioen discuswerpen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013