Franke: dopingonthullingen vragen om straffen (2)

6 augustus 2013

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

BREMEN (ANP) - De verantwoordelijken voor het van staatswege ondersteunde dopingprogramma in de Duitse sport moeten worden vervolgd. Dat vindt de Duitse dopingexpert Werner Franke naar aanleiding van de uitkomsten van een studie naar doping in (West-)Duitsland sinds de jaren 50 dat tot grote beroering heeft geleid.

,,Waarom zijn de mensen die verantwoordelijk waren voor de dopingprogramma's in de DDR bestraft en zou dat nu niet gelden?'', zei moleculair bioloog Franke dinsdag op het radiostation Nordwest. Het Duitse instituut voor sportwetenschappen (BISp) maakte maandag het deels al uitgelekte rapport over doping in de Bondsrepubliek Duitsland openbaar. Dat bevestigde het beeld van een door de staat gedoogde en met belastinggeld ondersteund dopingonderzoek.

Franke stelt dat de wetenschappers die destijds betrokken waren bij doping zich er makkelijk van af maakten. ,,Ze raadden de trainers aan hun pupillen doping te laten gebruiken en wasten dan hun handen in onschuld omdat ze zelf geen pillen voorschreven.'' Meerdere sporters zijn inmiddels mogelijk door de gevolgen van doping overleden, meent Franke.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013