UCI en WADA akkoord over dopingcommissie (2)

13 november 2013

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

JOHANNESBURG (ANP) - De internationale wielerunie UCI en het mondiale antidopingbureau WADA zijn het woensdag in Johannesburg eens geworden over de oprichting van een onafhankelijke commissie die de dopingpraktijken uit het verleden van de wielersport gaat onderzoeken.

UCI-voorzitter Brian Cookson zei na zijn onderhoud met WADA-baas John Fahey dat de UCI nog wel leiding zal geven aan de nieuwe onderzoekscommissie. Het college zal zich onder meer buigen over de rol van de vorige UCI-voorzitters Hein Verbruggen en Pat McQuaid in het omvangrijke Armstrong-schandaal.

Het nieuwe comité is van plan de levenslang geschorste Amerikaan uitvoerig te ondervragen. De 42-jarige Texaan liet afgelopen maandag bij de BBC weten dat hij bereid is om ,,100 procent eerlijk en transparant te zijn'' in de komende gesprekken.

Door het verlenen van volledige medewerking hoopt Armstrong onder meer op strafvermindering. WADA-leider Fahey gaf de gevallen wielervedette, die onder meer al zijn zeven Tourzeges moest inleveren, in Zuid-Afrika echter weinig kans op clementie. ,,Dan moet er eerst een klein wondertje gebeuren'', liet hij weten.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2013