'Armstrong noemt namen onder ede' (2)

10 april 2014

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

NEW YORK (ANP) - Lance Armstrong heeft al in november onder ede namen genoemd van medeplichtigen bij zijn dopingpraktijken. Dat meldt USA Today donderdag. Volgens de Amerikaanse krant legde Amstrong de verklaringen af in een van de gerechtelijke onderzoeken die tegen hem worden gevoerd. De 42-jarige Texaan zou onder anderen zijn voormalig ploegleider Johan Bruyneel, de reeds geschorste Italiaanse arts Michele Ferrari en verzorgster Emma O'Reilly hebben aangewezen als betrokkenen bij het grootschalig gebruik van verboden stimulerende middelen.

Op de vraag wie hem direct begeleidde tijdens zijn dopinggebruik, noemde Armstrong vier namen: trainer Pepi Marti, dokter Pedro Celaya, dokter Luis Garcia del Moral en Ferrari. O'Reilly was een van zijn leveranciers tijdens wedstrijden, samen met mecanicien Julien de Vriese en Philippe Maire, die tot dusver bekend stond als 'Motoman'. Hij bezocht de ploeg met enige regelmaat in de Tour met de motor om verboden producten en zogenoemde bloedzakken te leveren.

,,Johan Bruyneel nam deel aan of hielp bij Armstrongs gebruik van verboden middelen. Hij was op de hoogte van het gebruik door hun gesprekken en daden", staat in een verklaring waaruit USA Today citeert. Armstrong bekende ruim 1 jaar geleden zijn sportieve fraude zonder daarbij namen van 'medeplichtigen' te noemen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014