Powell vecht dopingschorsing aan (2)

11 april 2014

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

KINGSTON (ANP) - De Jamaicaanse topsprinter Asafa Powell vecht zijn dopingschorsing aan bij het internationale sporttribunaal CAS in Lausanne. De voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter vindt de schorsing van 1,5 jaar oneerlijk en onrechtvaardig, liet hij weten in verklaring op zijn eigen website.

De 31-jarige Powell testte vorig jaar juni positief op het verboden middel oxilofrine. Het Jamaicaanse antidopingbureau besliste donderdag dat de atleet met terugwerkende kracht wordt geschorst voor 18 maanden. Dat betekent dat de sprinter, die 9,72 seconden als beste tijd heeft staan op de 100 meter en met het Jamaicaanse estafetteteam olympisch goud veroverde op de 4x100 in 2008 (Peking), vanaf 20 december weer in actie mag komen.

Powell beweert dat de verboden stof in een legaal voedingssupplement zat, maar dat de fabrikant het ingrediënt niet had vermeld op het etiket. Het begeleidingsteam van de sprinter heeft het supplement door twee laboratoria laten onderzoeken en beide keren werd oxilofrine gevonden. ,,We hebben toen meteen contact gezocht met het wereldantidopingbureau WADA en het Amerikaanse antidopingagentschap Usada en die hebben onze bevindingen bevestigd. Er is meteen een waarschuwing uitgegaan naar atleten om producten van deze fabrikant te mijden'', aldus Powell.

,,Het is voor de eerste keer in de 12 jaar dat ik in deze sport zit, dat een dopingcontrole positief uitvalt. Het gaat bovendien om een middel waarvan bewezen is dat het de prestaties niet bevordert. Voor een dergelijke overtreding wordt gewoonlijk een lagere schorsing gegeven, maximaal 6 maanden.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014