Oud-zwemster Van Dyken breekt rug (2)

9 juni 2014

N i e u w bericht, meer informatie

SCOTTSDALE (ANP) - De Amerikaanse oud-zwemster Amy van Dyken heeft door een motorongeluk haar rug gebroken. De zesvoudig olympische kampioene sloeg tijdens een ritje op een quad over de kop. Haar echtgenoot Tom Rouen, een voormalig speler van American footballclub Denver Broncos, verleende eerste hulp totdat een traumahelikopter arriveerde.

De 41-jarige Van Dyken is in Scottsdale met succes geopereerd en buiten levensgevaar. De artsen vertelden na de ingreep dat ze veel geluk heeft gehad. Een borstwervel was helemaal doormidden maar had net de aorta niet doorboord. Het scheelde millimeters.

Van Dyken won in 1996 in Atlanta onder meer goud op de 50 vrij en 100 vlinder. In Sydney 4 jaar later moest ze haar meerdere erkennen in Inge de Bruijn. De Amerikaanse gedroeg zich bij die gelegenheid knap onsportief door voor aanvang van de sprintfinale opzichtig in de baan van De Bruijn te spugen.

Ze betichtte de Nederlandse bovendien van dopingpraktijken door te stellen dat zij ook had kunnen winnen ,,als ze een man was geweest''. In 2003 werd Van Dyken zelf gedagvaard om te getuigen in het spraakmakende Balco-schandaal. Ze was een vaste klant van dit in 'designer drugs' gespecialiseerde Californische bedrijf, maar is nooit positief getest op verboden spierversterkende middelen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014