Jaren tachtig herleven bij Europese clash

3 juli 2014

WK VOETBAL

RIO DE JANEIRO (ANP) - Vooruitlopend op de Europese clash tussen Frankrijk en Duitsland in de kwartfinale van het WK voetbal komen de herinneringen aan de jaren 80 weer boven. In de toernooien van 1982 én 1986 stonden de landen in de halve finale tegen over elkaar. Beide keren won (West-) Duitsland, maar vooral de zege van 1982 in Sevilla geldt nog steeds als zeer omstreden. De Duitse doelman Harald 'Toni' Schumacher ramde de doorgebroken Patrick Battiston het ziekenhuis in. De Nederlandse scheidsrechter Charles Corver floot er niet eens voor.

Battiston lag minuten bewusteloos op het veld. Aanvoerder Michel Platini dacht zelfs dat zijn teamgenoot was overleden omdat hij geen pols meer voelde. Volgens ingewijden vreesden medici in het ziekenhuis voor het leven van de Fransman, die een gebroken ruggenwervel, gebroken kaak én een hersenschudding had. Naar verluidt bood de onaangedane Schumacher in een eerste reactie aan dat hij de kronen van zijn tegenstander wel wilde vergoeden, omdat deze ook nog eens twee tanden miste. Het maakte hem volgens een enquête tot meest gehate Duitser in Frankrijk, hetgeen niet niks was.

De historische wedstrijd werd bij 1-1 verlengd en door Marius Trésor en 'de kleine' Alain Giresse liepen de Fransen uit. Het duel leek beslist, maar door Klaus Fischer en Karl-Heinz Rummenigge werd het toch nog gelijk. West-Duitsland won na strafschoppen. Pas weken na het toernooi zocht Schumacher Battiston op om alsnog zijn excuses aan te bieden. De Fransman zei dat het incident hem beroemder had gemaakt dan hij als voetballer ooit had kunnen worden.

In aanloop naar de ontmoeting van vrijdag in Brazilië werden de Duitsers vaak aan het voorval herinnerd. ,,We praten er niet over'', zei bondscoach Joachim Löw. ,,Het is geschiedenis. Wij zijn hier om vooruit te kijken.''

In 1986 (Mexico) stonden de landen opnieuw tegenover elkaar in de halve eindstrijd en weer was West-Duitsland (2-0) de sterkste. Andreas Brehme en Rudi Völler scoorden. Zowel Schumacher als Battiston waren er bij. Evenals in 1982 verloren de Duitsers ook nu de finale.

De landen speelden drie keer tegen elkaar op een WK. De eerste ontmoeting vond plaats in 1958. Onder meer door vier treffers van de legendarische Just Fontaine won Frankrijk, 6-3. Het ging hier om het duel om de derde plaats, dat er eigenlijk niet toe deed.

Schumacher speelde na 1986 niet meer voor het Duitse elftal. Na de finale sprak hij in zijn biografie openlijk over doping in de Bundesliga. Dat werd hem niet vergeven.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014