Atleet Koppelaar geschorst wegens doping (3)

17 juli 2014

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie met reactie Koppelaar in 3e en 4e alinea

ARNHEM (ANP) - Atleet Rutger Koppelaar is donderdag door de Atletiekunie voorlopig geschorst voor het vermeende gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen. De polsstokhoogspringer heeft op 31 mei in Duitsland een, zo bleek later, positieve test ingeleverd. Om welk middel het gaat is niet bekend.

Koppelaar mag zich tot de uitslag van de contra-expertise binnen is niet met atletiek bezighouden, in welke vorm dan ook. Dat houdt ook in dat hij geen training mag geven. Mocht de B-staal ook positief uitvallen, dan zou hij normaal gesproken voor 2 jaar worden geschorst. Er zijn echter ook voorbeelden van atleten die een lagere straf kregen. Zo werd de Amerikaanse sprinter Tyson Gay voor 1 jaar geschorst, omdat hij gedurende het onderzoek zijn volledige medewerking verleende.

,,Maandag ben ik gebeld door de Atletiekunie met de mededeling dat de dopingcontrole van de wedstrijd Soester Stabhochsprung-Festival op 31 mei 2014 in Soest (Duitsland) positief was'', reageerde Koppelaar op zijn Facebookpagina. ,,Ik kon niet geloven wat ze vertelden, ik was verbijsterd! Nog geen paar dagen daarvoor kreeg ik een brief dat een andere dopingcontrole, die van de Gouden Spike in Leiden, negatief was. Ik had ook niets anders verwacht. Ik ben tegen doping en wil er niets mee te maken hebben. Dit is een nachtmerrie.''

,,Als topsporter zorg ik zeer goed voor mijn lichaam'', vervolgde de atleet. ,,Daarom ben ik ook behoedzaam met wat ik eet en drink. Nooit eerder ben ik positief getest. Ik sta voor een schone en eerlijke sport en zal nimmer verboden stoffen nemen om mijn prestaties te bevorderen. Dit blijkt mede uit het feit dat ik 2 weken later (zonder dat ik op de hoogte was van de eerdere positieve test) tijdens een wedstrijd negatief ben getest.'' Koppelaar wil zelf uit gaan zoeken hoe het kan dat hij positief is getest.

Koppelaar had zich al geplaatst voor de EK komende maand in Zürich. Dat deed de 21-jarige atleet medio juni bij de Gouden Spike in Leiden, waar hij dus negatief testte. De Europese kampioenschappen beginnen op 12 augustus in de Zwitserse stad. Mogelijk moet hij die kampioenschappen aan zich voorbij laten gaan.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014