Majka verzacht pijn wat voor Tinkoff-Saxo

19 juli 2014

RONDE VAN FRANKRIJK

RISOUL (ANP) - Rafal Majka heeft het leed van zijn ploeg Tinkoff-Saxo zaterdag ietwat kunnen verzachten. De jonge Pool (24) mocht na het uitvallen van kopman Alberto Contador voor zijn eigen kansen gaan en beloonde het vertrouwen met een fraaie ritzege in de Alpenetappe naar Risoul.

Majka bleek verreweg de sterkste van een kopgroep van 17, met daarin ook Albert Timmer, Steven Kruijswijk, Joaquim Rodriguez en Majka's ploegmaat Nicolas Roche. Zijn teambaas Oleg Tinkov was zelfs in tranen toen de Pool de lange vlucht succesvol afrondde. ,,Deze zege hadden we zo hard nodig'', snikte de steenrijke Rus.

Majka zou in eerste instantie helemaal geen Tour rijden. De jonge Pool mocht eerder dit jaar voor zijn eigen kansen gaan in de Giro, waarin hij zesde werd. Omdat Roman Kreuziger vanwege een dopingzaak voorlopig niet op de fiets mag stappen, werd Majka in allerijl alsnog opgeroepen voor de Tour. Een beslissing waar hij aanvankelijk helemaal niet achterstond, maar die hem wel de fraaiste zege in zijn loopbaan heeft opgeleverd. ,,Ik was hier gekomen om Contador te helpen, dus deze zege is ook voor hem'', zei de verder vrij zwijgzame Pool.

Kruijswijk had ook nog de hoop om de dagwinst te kunnen strijden, maar de Belkin-man kon uiteindelijk niet mee toen er versneld werd. ,,Als je ziet welke mannen in deze vluchtgroep zaten, weet je dat het moeilijk wordt om de dagprijs mee te strijden'', zei de Brabander, die gehoopt had met meer marge aan de laatste klim te kunnen beginnen. ,,Wanneer je dan met een minuut voorsprong de slotklim ingaat, besef je dat het lastig gaat worden. Zo'n Majka wint dan toch de rit, dat is een iets ander kaliber renner.''

Zijn ploeggenoten Bauke Mollema en Laurens ten Dam presteerden met wisselend succes. Mollema, vooraf outsider voor het podium, verloor 2,5 minuut maar behield desondanks zijn zevende plaats in het klassement. Ten Dam presteerde naar behoren en is nu negende. ,,Ik hoop dat ik me nu kan handhaven. Vorig jaar waren de laatste 3 dagen te veel voor me. Ik hoop dat het nu anders is'', aldus Ten Dam.

Mollema en Ten Dam komen bij lange na niet in de buurt van Vincenzo Nibali. De Italiaanse geletruidrager was ook in de tweede Alpenrit de sterkste klassementsrenner. Hij gaat de sprintetappe van zondag in met een geruststellende voorsprong van 4.37 minuut op nummer 2 Alejandro Valverde.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014