Majka laat onthoofde ploeg opnieuw juichen

23 juli 2014

RONDE VAN FRANKRIJK

SAINT-LARY PLA D'ADET (ANP) - Rafal Majka kon woensdag, 4 dagen na zijn ritzege in de Alpen, opnieuw juichen. De jonge Pool boekte in Saint-Lary Pla d'Adet zijn tweede dagsucces in een zware Pyreneeënrit, die hem ook een comfortabele voorsprong bezorgde in het bergklassement. Na de etappezege een dag eerder van zijn ploeggenoot Michael Rogers wordt de Tour voor de ploeg Tinkoff-Saxo zowaar nog een groot succes.

Ze waren vooraf aangeduid als belangrijke helpers van Alberto Contador, de kopman die een gooi ging doen naar zijn derde Tourzege. Majka, op het laatst opgeroepen om de van doping verdachte Tsjech Roman Kreuziger te vervangen, en 'good-old' Rogers moesten de Spanjaard zo lang mogelijk bijstaan in de lastige ritten. Maar Contador ging in de tiende etappe tegen het asfalt en verdween uit de Tour. Tot ontzetting van hoofdsponsor Oleg Tinkov en teambaas Bjarne Riis, die plots met een onthoofde ploeg door Frankrijk reden. In een Tour nota bene waarin de andere topfavoriet, de Brit Chris Froome, al eerder na een val was verdwenen. En enkel nog de Italiaanse geletruidrager Vincenzo Nibali de prooi was geweest.

Het was uithuilen en opnieuw beginnen. Tot tranen toe geroerd was Tinkov toen Majka zaterdag in Risoul de ploeg het eerste dagsucces bezorgde. 3 dagen later ging Rogers op zijn oude dag zijn eerste rit winnen in de Tour en nu was het weer Majka die weer met soepele tred de slotklim opreed.

Al vroeg was hij met een grote groep renners ten aanval getrokken. Uiteraard met Joaquim Rodriguez, zijn concurrent in de strijd om de bollentrui. Riis beval Majka zijn krachten te sparen voor de slotklim waar dubbele punten voor de bergprijs klaar lagen. ,,Bjarne riep: wachten, wachten. Als we de rit winnen, pakken we ook de bolletjestrui'', sprak de dolgelukkige maar opnieuw weinig spraakzame Pool. Iets verderop hing Tinkov om de nek bij Riis.

Achter Majka, die in de slotkilometers de Italiaan Giovanni Visconti achterliet, zette Nibali op de slotklim aan voor een tocht langs alle andere vroege vluchters naar plaats 3. Opnieuw nam de geletruidrager afstand van naaste belager Valverde. Het gat is inmiddels al bijna 5,5 minuten. ,,Het was een nerveuze rit, ik ben opgelucht dat het erop zit'', zei hij over de vooraf gevreesde rit over vier cols. Bauke Mollema behoorde tot de vroege vluchters, zag Nibali nog passeren maar finishte knap als achtste. ,,Ik ben blij met de tijdwinst voor het klassement.'', zei de Belkin-kopman, nu de nummer 7 in het klassement.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014