UCI richt antidopingtribunaal op (2)

25 september 2014

WK WIELRENNEN

N i e u w bericht, meer informatie

PONFERRADA (ANP) - De internationale wielerfederatie UCI gaat een antidopingtribunaal oprichten, dat vanaf 2015 actief wordt. Dat besluit is donderdag genomen tijdens een 2-daags congres van de UCI in de Spaanse stad Ponferrada, waar momenteel het WK wielrennen wordt gehouden.

Het tribunaal gaat zich bezighouden met dopingzaken van de sporters die internationale wedstrijden rijden, zo luidt de verklaring. Hoewel het antidopingreglement door de UCI is opgesteld, zijn het de nationale bonden die eventuele schorsingen uitdelen. Daar wil de UCI vanaf. Enerzijds om de nationale bonden werk uit handen te nemen, anderzijds om iedere renner op dezelfde manier te kunnen behandelen.

Een bijkomend voordeel van de identieke afhandeling van dopingkwesties zou kunnen zijn dat het internationaal sporttribunaal CAS minder zaken krijgt te behandelen. De nationale bonden verschillen soms in hun beoordeling van de misstappen die renners die betrapt zijn, hebben begaan. Daardoor denken sommigen via de internationale tuchtspraak alsnog te kunnen worden vrijgesproken.

Het tribunaal dat door de UCI zal worden opgericht zal bestaan uit rechters die zijn gespecialiseerd in dopingzaken en zal volledig zelfstandig opereren, los van de UCI.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014