Keniaanse topatlete Jeptoo betrapt op doping (2)

31 oktober 2014

DOPING

N i e u w bericht, meer informatie

NAIROBI (ANP) - De Keniaanse marathonloopster Rita Jeptoo is betrapt op doping. De toptatlete die op 12 oktober nog met succes haar titel prolongeerde in de marathon van Chicago, is op 25 september positief bevonden bij een controle buiten de wedstrijden om. De Keniaanse atletiekbond maakte vrijdag het nieuws bekend.

De bond gaf geen details over het verboden middel dat is aangetroffen bij Jeptoo, die een persoonlijk record heeft van 2.19.57. De 33-jarige atlete is een van de beste marathonloopsters ter wereld. Ze won de afgelopen twee jaar ook de marathon van Boston. De atlete liet aan Keniaanse journalisten weten dat ze onschuldig is. ,,Het zijn leugens.''

Jeptoo is niet de eerste Keniaanse atlete die op doping is betrapt. In de afgelopen 2 jaar zijn tenminste 36 atleten uit het Afrikaanse land 'gepakt'. Het Keniaanse ministerie van Sport presenteerde 2 weken geleden een speciale taakgroep die zich met de bestrijding van doping in de atletiek gaat bezighouden.

Jeptoo, in 2011 nog vijfde in de marathon van Rotterdam, krijgt de kans een contra-expertise aan te vragen. De atlete voerde met haar vier zeges in de grote stadsmarathons van Chicago en Boston het klassement van de World Marathon Majors (WMM) aan.

De organisatie van de WMM zou zondag na de marathon van New York de bonus uitreiken aan de beste marathonloopster van de afgelopen 2 jaar, maar heeft die ceremonie uitgesteld. ,,Het nieuws is een grote teleurstelling en onder deze omstandigheden kunnen we geen prijzen uitreiken'', luidde de verklaring.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014