Nog een kopstuk IAAF weg om dopingdocu (2)

12 december 2014

N i e u w bericht, meer informatie

LONDEN/PARIJS (ANP) - Een derde hoge official van de atletiekfederatie IAAF heeft zich teruggetrokken als gevolg van de documentaire van de ARD over massaal en systematisch dopinggebruik in de Russische sport. De Fransman Gabriel Dollé zou volgens l'Equipe en The Guardian zijn functie als hoofd van de antidopingafdeling van de IAAF hebben neergelegd.

Eerder deed Valentin Balachnitsjev, penningmeester van de internationale bond en tevens voorzitter van de Russische atletiekbond, een stap terug. Hij wil de resultaten afwachten van een onderzoek van de ethische commissie van de IAAF naar de dopingbeschuldigingen uit de documentaire, die vooral Russische atleten betreft.

Ook Papa Massata Diack, de zoon van IAAF-voorzitter Lamine Diack en werkzaam op de commerciële afdeling, heeft zijn werk neergelegd. Diack wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen.

De naam van Dollé komt volgens the Guardian voor in documenten die door de Russische marathonloopster Lilia Sjoboechova zijn overhandigd aan de ethische commissie van de IAAF. De atlete beweert dat ze 450.000 euro heeft betaald aan leden van de Russische atletiekbond om een positieve dopingtest geheim te houden. Later in haar carrière kreeg ze 300.000 euro terugbetaald nadat ze was geschorst wegens doping.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014