Nederlandse wielerkoers weert dopingploegen (2)

12 december 2014

N i e u w bericht, meer informatie

VEENENDAAL (ANP) - Wielerploegen met een dopingverleden zijn niet meer welkom bij de de Arnhem Veenendaal Classic. De organisatie van deze Nederlandse wielerklassieker kwam vrijdag met dit krachtige statement naar buiten uit onvrede over het besluit om een licentie voor de WorldTour te verstrekken aan Astana, een ploeg met vijf recente dopinggevallen.

De Arnhem Veenendaal Classic weert teams die in de afgelopen twee jaar meer dan drie dopinggevallen hebben gekend. ,,We hebben er als organisatie met verbazing van kennisgenomen dat Astana een licentie heeft gekregen van de internationale wielerbond UCI. Er zijn veel renners, ploegen en organisaties die dag in, dag uit strijden om de wielersport schoner en geloofwaardiger te maken, maar de UCI heeft daar blijkbaar geen boodschap aan'', aldus koersdirecteur Thijs Zonneveld.

,,Het is niet zozeer bedoeld om Astana te straffen, maar om een objectief meetbare regel in te voeren en het signaal af te geven dat we niet achter het besluit van de de UCI staan'', vervolgt de koersdirecteur, die uit zijn hoofd weet dat behalve Astana ook de Italiaanse ploeg Neri Sottoli niet hoeft te rekenen op een uitnodiging. ,,Als vijf positieve gevallen in één seizoen en concrete aanwijzingen voor nauwe banden met de beruchte dopingarts Michele Ferrari niet eens genoeg zijn voor verder onderzoek, dan houdt het op.''

De eerstkomende editie is op 21 augustus 2015.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2014