Elf Bulgaarse gewichtheffers positief (2)

20 maart 2015

N i e u w bericht, meer informatie

SOFIA (ANP) - Elf Bulgaarse gewichtheffers, onder wie drie Europese kampioenen, zijn bij een dopingcontrole positief bevonden. Dat heeft de nationale federatie vrijdag bekendgemaakt. De krachtsporters kregen twee weken geleden bezoek in hun trainingskamp, waar de selectie zich voorbereidde op de EK van volgende maand in Tbilisi.

In de afgenomen urinestalen zijn sporen gevonden van het verboden spierversterkende middel stanozolol. Deze goedkope en gemakkelijk aan te tonen anabole steroïde, op de markt als Winstrol en Tenabol, werd wereldberoemd door de Canadese sprinter Ben Johnson, de dopingzondaar van de Olympische Spelen van Seoul (1988).

Ivan Markov en Ivailo Filev, vorig jaar goed voor goud op de EK, zijn de bekendste gebruikers. Ook Demir Demirev is een atleet van naam. De andere gewichtheffers die een schorsing wacht zijn Asen Moeradov, Ferdi Nazif, Vladimir Oeroemov, Stojan Enev, Dejan Mintsjev en de vrouwen Nadezjda-Mey Tuy Nguen, Maja Ivanova and Milka Maneva.

Bondscoach Ivan Ivanov was totaal van slag door deze nieuwe affaire, de zoveelste. ,,Ik ben verbijsterd. Stanozolol is een oeroud middel. Dat gebruikt toch niemand meer. Ik kan geen andere verklaring verzinnen dan dat ze het binnen hebben gekregen met de voedingssupplementen die we gebruiken om het herstel te bevorderen.''

Markov wordt als recidivist wellicht levenslang uitgesloten. Hij leverde in 2008 al eens een foute plas in. ,,Ik heb geen flauw idee wat er aan de hand is. Stanozolol? Zo'n pil heb ik in geen jaren gezien.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015