IAAF in beroep tegen Russische dopingstraffen

25 maart 2015

MONACO (ANP) - De internationale atletiekfederatie (IAAF) heeft de strafmaatregelen van het Russische antidopingbureau Rusada tegen zes atleten voorgelegd aan het Hof van Arbitrage in Zwitserland (CAS). De IAAF zet vraagtekens bij de duur van de schorsingen, de ingangsdatum en het schrappen van behaalde resultaten. De periode lijkt nogal selectief gekozen.

Olympisch kampioene Joelija Zaripova werd in januari met terugwerkende kracht voor tweeënhalf jaar uitgesloten, te beginnen in juli 2013. Rusada nam haar het olympisch goud op de 3000 meter steeple af, maar de wereldtitel van 2011 mocht ze houden. Zaripova werd veroordeeld op basis van verdachte waarden in haar biologisch paspoort dat sinds 2009 werd bijgehouden.

Snelwandelaar Sergej Kirdjapkin, tijdens de OS van Londen de beste op de 50 kilometer, kreeg ook zo'n strategische straf. IAAF vroeg ook het oordeel van het CAS over de dopingzaken van Valeri Bortsjin, Olga Kaniskina, Sergej Bakoelin en Vladimir Kanajkin. De laatste is overigens levenslang geschorst wegens recidive.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015