Basso stopt met wielrennen (2)

5 oktober 2015

N i e u w bericht, meer informatie

MILAAN (ANP) - Ivan Basso stopt met wielrennen. De Italiaanse renner en tweevoudig winnaar van de Ronde van Italië stopt ermee, meldde de organisatie van de Ronde van Italië maandag. Zijn ploeg Tinkoff-Saxo bevestigde kort daarna het nieuws.

De 37-jarige Italiaan moest deze zomer de Tour de France verlaten, nadat teelbalkanker bij hem was vastgesteld. De Italiaan werd geopereerd, herstelde vrij snel en zat de afgelopen weken weer op de fiets. Basso speelde volgens zijn ploeg echter al met het plan om te stoppen. ,,Elke atleet weet dat op een bepaald moment het licht begint te dimmen. Ik had door kunnen gaan, maar niet meer mee kunnen doen om de overwinning. Het heeft geen enkele zin om mijn fans teleur te stellen'', lichtte de Italiaan zijn besluit toe.

Hij kan terugkijken op een indrukwekkende carrière. Naast de twee eindzeges in de Giro d'Italia won hij zes etappes in de Italiaanse rittenkoers. Bovendien werd hij ook nog eens derde in de Giro van 2009. Verder won hij in 2004 een etappe in de Tour de France en eindigde hij in 2004 (derde) en 2005 (tweede) op het podium in de Ronde van Frankrijk.

Anderzijds was ook Basso betrokken bij dopingperikelen. In 2006 kreeg hij kort voor de Tour te horen dat hij niet mocht starten, omdat hij werd verdacht in dopingzaak Operación Puerto. In 2007 volgde een schorsing van twee jaar, omdat Basso toegaf dat hij doping had willen gebruiken. Het gebruik zelf ontkende hij.

Basso blijft bij Tinkoff-Saxo werken op het gebied van technische ondersteuning en management. De komende weken wordt duidelijk welke rol hij precies krijgt.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015