Wielerploegen MPCC leren van geval-Boom (3)

21 oktober 2015

N i e u w bericht, meer informatie in laatste alinea, tramadol op monitorlijst ipv verboden lijst

PARIJS (ANP) - De in de MPCC verzamelde wielerploegen hebben in hun beleid ten aanzien van renners met een te lage cortisolwaarde een stap gezet. De beweging voor een geloofwaardige wielersport (Mouvement Pour un Cyclisme Crédible) handhaaft het onderling afgesproken startverbod, maar heeft het voor elkaar gekregen dat ploegen voortaan wel een vervanger mogen oproepen. Dit moet een situatie als met Lars Boom aan het begin van de Tour de France deze zomer voorkomen.

Een te lage cortisolwaarde is voor de internationale wielrenbond UCI geen reden een renner te schorsen, maar omdat het kan duiden op ziekte dan wel dopinggebruik, heeft een aantal ploegen onderling afgesproken een renner met lage waarden aan de kant te houden. De MPCC wilde om die reden Boom in Utrecht uit de Tour weren. Omdat de UCI een vervanger op korte termijn niet accepteerde, gaf zijn ploeg Astana daaraan geen gehoor. Boom stapte halverwege de Tour ziek af.

De MPCC ontnam de Kazakse ploeg het lidmaatschap. Eerder was LottoNL-Jumbo zelf uit de MPCC gestapt omdat ze twijfelde over de procedure rond de meting van cortisolwaarden. De ploeg moest bij de start van de Ronde van Italië de Australiër George Bennett wegens te lage waarden aan de kant houden.

De beweging stelt in een communiqué nogmaals dat corticosteroïden prestatiebevorderend werken en dat een te lage cortisolwaarde de gezondheid in gevaar kan brengen in periodes van hoge stress. Zij wil daarom het aantal controles binnen de aangesloten ploegen uitbreiden en werkt samen met wereldantidopingbureau WADA om tot een gezamenlijk inzicht te komen.

De MPCC zou ook graag zien dat tramadol op de verboden lijst wordt gezet, maar voorlopig staat die pijnstiller op een zogenoemde monitorlijst. Daarop prijken producten waaronder ook caffeïne waarvan het gebruik in de gaten wordt gehouden. Plotselinge stijgingen zouden kunnen duiden op misbruik, waarop besloten kan worden het gebruik te verbieden.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015