Een 33-er op de 500 meter, kwestie van tijd

19 november 2015

WERELDBEKER SCHAATSEN

SALT LAKE CITY (ANP) - Voor schaatser Pavel Koelizjnikov is het letterlijk en figuurlijk nog slechts een kwestie van tijd om op de 500 meter een historische 33-er te rijden. De Russische snelheidsduivel was afgelopen weekeinde tijdens de eerste wereldbeker op de Olympic Oval in Calgary al heel dichtbij. De 21-jarige topsprinter uit Siberië bleef in de tweede manche steken op precies 34,00 seconden, waarmee hij wel het acht jaar oude wereldrecord van de Canadees Jeremy Wotherspoon (34,03) verbeterde. De jonge wereldkampioen, die vanwege een dopingverleden niet onomstreden is, kan vrijdag in Salt Lake City een nieuwe aanval doen en krijgt anders zondag nog een kans op de supersnelle baan.

Nuchter beschouwd moet het tijdens de tweede stop van de wereldbekercyclus in de Amerikaanse mormonenstad wel gaan lukken. Ga maar na: Koelizjnikov reed zondag zeker nog geen foutloze recordrace. Bovendien hield de kwaliteit van de ijsvloer volgens zijn coach Kosta Poltavets, in Nederland bekend van zijn jaren bij DSB en TVM, te wensen over. Op de nog hoger gelegen baan van Salt Lake City verwacht de bondscoach van de Russische ploeg beter ijs en minder luchtweerstand. Hij denkt dat Koelizjnikov in optimale omstandigheden en met een vlekkeloze rit ruim onder de 34 seconden kan finishen. Of dat al op de Utah Olympic Oval het geval zal zijn, liet hij in het midden. Volgens Poltavets is zijn vertrouweling door wat blessureleed tijdens de zomertraining fysiek nog niet in topvorm.

Poltavets legde de hele Russische schaatsploeg in Calgary een zwijgplicht op na alle commotie rond het dopingschandaal in de Russische atletiekwereld. Na het indrukwekkende wereldrecord van Koelizjnikov vroeg hij bij de NOS nadrukkelijk om vertrouwen. ,,Bij ons is er absoluut geen sprake van vals spel. Dit succes is het resultaat van keihard werken. Dag in, dag uit, sta ik twaalf uur op de ijsbaan en mijn schaatsers soms ook. Het is bij ons net een werkplaats, met volledig fair play.''

De Nederlandse sprinters, zonder olympisch kampioen Michel Mulder (niet gekwalificeerd voor de eerste vier wereldbekers), konden in Calgary nog niet goed meekomen met Koelizjnikov. Met de vierde plaats (34,48) en zevende plek (34,36) was Ronald Mulder in Canada twee keer de snelste namens Oranje. De 29-jarige Zwollenaar droomt uiteraard ook van een 'magische' 33-er, maar beseft dat hij zich beter eerst kan richten op de aanscherping van zijn Nederlandse record. Die nationale toptijd van 34,25 reed hij twee jaar geleden, ook in Salt Lake City.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015