IAAF geeft Russen waslijst aan voorwaarden (2)

11 december 2015

N i e u w bericht, meer informatie

MONACO (ANP) - De Russische atletiekbond weet sinds vrijdag wat haar te doen staat, als ze wil dat Russische atleten weer mee kunnen doen aan internationale toernooien zoals de Olympische Spelen. De internationale atletiekfederatie IAAF maakte vrijdag een lijst met voorwaarden bekend waar de geschorste Russen aan moeten voldoen.

De Russen werden geschorst, nadat bleek dat er jarenlang systematisch doping was gebruikt in de atletiekwereld. De IAAF komt met strenge voorwaarden waaraan de Russen moeten voldoen. ,,Deze voorwaarden laten geen ruimte voor twijfel. Rusland moet laten zien dat het echt verandert op een hoop gebieden en moet onze 'taskforce' bewijzen dat de veranderingen permanent zijn. Er is geen tijdslijn voor Rusland, ze moeten zelf de antidopingpraktijk en -cultuur aanpakken'', aldus IAAF-voorzitter Sebastian Coe.

De Russische bond ARAF moet alle banden met 'vervuilde' begeleiders en atleten verbreken, schrijft de IAAF. ,,De Russische atleten en het personeel mogen niet meer de integriteit van de sport in gevaar brengen.'' Dat betekent onder meer dat alle sporters die de afgelopen vier jaar op topniveau hebben meegedaan, ondervraagd moeten worden, net als alle atleten die betrapt zijn en de verdachte atleten op welk niveau ook. Alle dopingzaken moeten bovendien worden afgehandeld, voor de bond weer wordt toegelaten tot de IAAF. Atleten die andere sporters of personeel van de dopingautoriteit bedreigden, moeten zware straffen krijgen.

Ook moeten atleten laten zien dat ze schoon zijn: voordat ze mogen deelnemen aan een toernooi, moeten ze bewijzen dat ze minstens drie onaangekondigde dopingcontroles buiten competitie hebben gehad in de zes maanden voor dat toernooi.

In januari gaat de IAAF-taskforce voor het eerst op bezoek in Rusland.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2015