WADA onderzoekt beschuldigingen Sotsji 2014 (3)

10 mei 2016

N i e u w bericht, meer informatie vanaf 5e alinea

MONTREAL (ANP) - Het mondiale antidopingbureau WADA gaat de recente beschuldigingen over dopinggebruik van Russische kampioenen bij de Olympische Spelen van Sotsji 2014 onderzoeken. Volgens voorzitter Craig Reedie zijn de nieuwe aantijgingen een ,,serieuze reden tot bezorgdheid''. Hij kondigde per direct een onderzoek aan naar de nieuwe verdachtmakingen, die volgens Reedie wijzen op pogingen om het antidopingbeleid bij Sotsji 2014 te ondermijnen.

In een uitzending van het Amerikaanse nieuwsstation CBS werd afgelopen zondag gemeld dat er minimaal vier Russische winnaars van een gouden medaille op de Winterspelen in eigen land anabole steroïden zouden hebben gebruikt. Dat beweerde Vitali Stepanov, een voormalig medewerker van een Russisch dopinglaboratorium, die inmiddels in de Verenigde Staten leeft.

Stepanov zou de gevoelige informatie hebben gekregen van Grigori Rodsjenkov, voormalig hoofd van het dopinglaboratorium in Moskou. Na bestudering van de uitzending van het CBS-programma 60 minutes besloot WADA in actie te komen.

In de reportage werden ook Russische officials beschuldigd van schending van de antidopingreglementen tijdens Sotsji 2014. Zo zouden leden van de Russische geheime dienst zich hebben bemoeid met het beleid op antidopinggebied tijdens de Winterspelen en zouden ook agenten van deze organisatie tijdens het olympisch toernooi als dopingcontroleur werkzaam zijn geweest.

WADA is volgens Reedie nog niet in staat geweest om deze beschuldigingen te verifiëren. ,,Maar dat gaan we nu zonder verdere vertraging doen'', liet hij weten. WADA zal bij CBS de opgenomen gesprekken tussen Stepanov en Rodsjenkov opvragen waarin de belastende informatie aan de orde komt. In de uitzending wordt gesproken over talrijke Russische sporters die ongestraft als dopinggebruiker hebben deelgenomen aan Sotsji 2014.

In een korte reactie op het ingestelde WADA-onderzoek sprak een woordvoerder van de Russische sportminister Vitali Moetko haar bezorgdheid uit over de nieuwe aantijgingen. ,,Dit gaat niet over een nieuwe commissie of zoiets, maar over nieuwe informatie waarover ze beschikken.'' Rusland ligt al geruime tijd onder vuur wegens grootschalig dopinggebruik door sporters.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016