Gorbatsjov: sluit niet alle Russen uit in Rio

22 juli 2016

MOSKOU (ANP/RTR) - Michail Gorbatsjov heeft het Internationaal Olympisch Comité vrijdag dringend verzocht zich te verzetten tegen de oproep om de gehele Russische selectie voor de Spelen in Rio te schorsen. Het mondiale antidopingbureau WADA heeft hierop aangedrongen vanwege de diepgewortelde dopingcultuur in het land.

In een open brief aan onder anderen IOC-voorzitter Thomas Bach schrijft de voormalig president van de Sovjet-Unie bezorgd te zijn dat onschuldigen onder de schuldigen moeten lijden. ,,Een collectieve straf is voor mij onacceptabel'', aldus Gorbatsjov. ,,Ik ben ervan overtuigd dat het ingaat tegen de olympische cultuur, die is gebaseerd op universele waardes en menselijkheid.''

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft eind 2015 alle Russische atleten geschorst na een onthullend rapport over systematisch dopinggebruik in het land. Een groep van 68 atleten ging in beroep bij het internationale hof van sportarbitrage CAS, maar het tribunaal handhaafde de schorsing. Het IOC besluit zondag of het alle Russische sporters gaat weren van de Spelen in Rio.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016