Rusland geweerd van Paralympische Spelen (3)

7 augustus 2016

N i e u w bericht, meer informatie in 5e en 6e alinea, reactie van NOC*NSF

RIO DE JANEIRO (ANP) - Rusland is uitgesloten van deelname aan de Paralympische Spelen. Dat heeft het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) zondag bekendgemaakt. De schorsing volgt op de ontdekking van het omvangrijke door de Russische staat georganiseerde dopingprogramma.

De president van het IPC sprak ongewoon harde woorden over de Russische praktijken die volgens hem ,,een ongekende aanval op schone atleten zijn''. Wel gaf hij aan sympathie te hebben voor Russische atleten die door de schorsing worden getroffen.

,,Het is onze verantwoordelijkheid te zorgen voor een eerlijke competitie, zodat atleten gerust kunnen zijn dat ze onder gelijke omstandigheden strijden. Dit is van vitaal belang voor de integriteit en geloofwaardigheid van de paralympische sport, en om dit te bereiken is het van fundamenteel belang dat elk lid zich aan de regels houdt'', aldus het IPC in een verklaring.

Rusland kan in beroep gaan en heeft daarvoor 21 dagen de tijd. Volgens het Russische persbureau ITAR-TASS tekent Moskou zeker beroep aan.

Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF spreekt zijn waardering uit over de stap van het IPC. ,,Als je met elkaar afspreekt dat je je aan de wereld antidopingcodes houdt, dan moet je met elkaar ook bereid zijn om als ultieme maatregel een sport of een land geheel uit te sluiten van internationale competitie'', aldus Dielessen. ,,Wij waarderen deze doortastendheid van het IPC. In het belang van alle schone sporters en van de gehele internationale sport hopen we dat het snel zal lukken om Rusland er weer bij te halen, zodra de zaken daar op orde zijn.”

André Cats, chef de mission Paralympic TeamNL kijkt naar de gevolgen. ,,Mochten de Russen daadwerkelijk niet deelnemen in Rio, dan heeft dat gevolgen voor de deelnemersvelden. Het kan ook betekenen dat TeamNL wordt uitgebreid met een aantal sporters.'' De Paralympische Spelen worden van 7 tot en met 18 september gehouden in Rio de Janeiro.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016