Usain Bolt is en blijft de beste

15 augustus 2016

RIO DE JANEIRO (ANP) - Usain Bolt heeft zijn grote woorden wéér waargemaakt. Het Jamaicaanse loopwonder kondigde in de aanloop naar de Olympische Spelen aan dat hij Justin Gatlin de mond zou gaan snoeren. De Amerikaanse sprinter had Bolt met prikkelende uitspraken tot op het bot gemotiveerd. ,,Ik zal hem er van langs geven'', zei Bolt getergd.

En als de Jamaicaan iets zegt, dan maakt hij dat waar. Een week voor zijn dertigste verjaardag schreef Bolt sportgeschiedenis. Als eerste man in de geschiedenis schreef hij de 100 meter bij de Olympische Spelen voor de derde keer op zijn naam. Na Peking 2008 en Londen 2012 schoot 'Lightning Bolt' ook in Rio de Janeiro als een bliksemschicht over de baan.

In de aanloop naar de Spelen bestonden er twijfels over zijn vorm en fysieke gesteldheid. Tijdens de Jamaicaanse trials moest de alleenheerser van de 100 en 200 meter zich terugtrekken vanwege een hamstringblessure. Met behulp van speciale behandeltechnieken bij gerenommeerde artsen herstelde Bolt snel. Jamaica gaf hem vanzelfsprekend een ticket naar Rio, ook al had de man die zowel in Peking als in Londen drie keer goud pakte zich officieel niet gekwalificeerd.

Gatlin, de olympisch kampioen van 2004, begreep daar niets van. ,,Hij was geblesseerd en mag wel naar de Spelen. Zijn land lost dat zo op, dat zou bij ons niet gebeuren'', sneerde de 34-jarige sprinter, die een flink dopingverleden heeft. Gatlin heeft zich na een lange schorsing echter terug geknokt naar de wereldtop en diende zich aan als de grootste uitdager van Bolt. De Amerikaan liep dit jaar de ene na de andere toptijd, terwijl Bolt zich amper liet zien op de baan.

Het fenomeen van het Caribische eiland heeft echter niet zoveel ritme nodig. Bolt is uniek, zo bewees hij in Rio opnieuw. Natuurlijk, zijn start was niet al te best in het volgepakte Olympisch Stadion. Gatlin, die hard werd uitgefloten door de 50.000 fans op de tribune, lag halverwege de finale aan kop. Maar toen Bolt met zijn lange benen de turbo aanzette, snelde hij voorbij de Amerikaan naar zijn derde olympische titel op rij op het koningsnummer. Al voor de finish plantte Bolt zijn duim tegen de borst: ik ben de koning, ik ben de beste.

Wat volgde waren de bijna gebruikelijke taferelen. Bolt die zijn bekende bliksemschicht uitbeeldt. Bolt die met de Jamaicaanse vlag wappert. Bolt die zijn familie op de tribune in de armen valt en selfies maakt. En Bolt die voor de fotografen poseert naast het scorebord, waarop de winnende tijd van 9,81 seconden prijkt. Minder snel dan in Peking (9,69) en Londen (9,63), maar wat geeft het. Bolt is en blijft de beste.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016