Atlete Zaripova moet olympisch goud inleveren (2)

21 november 2016

N i e u w bericht, meer informatie

ZÜRICH (ANP) - De Russische atlete Joelia Zaripova is haar gouden plak kwijt die ze op de 3000 meter steeple chase won bij de Olympische Spelen in Londen vier jaar geleden. Zaripova is bij hertesten alsnog op doping betrapt, meldde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maandag. Nieuwe onderzoeken toonden aan dat de atlete de anabole steroïde turinabo had gebruikt.

Dat Zaripova haar medaille moet inleveren, hing al langer in de lucht. Vorig jaar doken onregelmatigheden op in haar biologisch paspoort. Het Russische antidopingbureau Rusada sloot de olympisch kampioene dit jaar daarom met terugwerkende kracht uit voor tweeënhalf jaar, te beginnen in juli 2013.

Ook elf andere atleten, onder wie zeven medaillewinnaars, zijn met terugwerkende kracht gediskwalificeerd en moeten hun prijzen inleveren. Het gaat om negen gewichtheffers, een hamerslingeraar en een verspringer. Onder de betrapte gewichtheffers bevinden zich de Moldavische Cristina Lovu (brons in de klasse tot 53 kg), de Russische Natalija Zabolotjana (zilver tot 75 kg), de Wit-Russische Irina Koelesja (brons tot 75 kg) en de Armeense Hripsime Khoersjoedian (brons in de klasse vanaf 75 kg). Ook de Russen Aleksandr Ivanov en Anatoli Ciricu, goed voor respectievelijk zilver en brons in de klasse tot 94 kg, testten positief.

Hertesten op samples van atleten die deelnamen aan de Spelen van Londen hebben inmiddels een hoop positieve dopinggevallen opgeleverd. De meeste betrapte atleten komen uit Rusland of andere Oost-Europese landen.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2016