Usain Bolt raakt olympisch goud 4x100 kwijt (4)

25 januari 2017

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

LAUSANNE (ANP) - Usain Bolt is niet langer negenvoudig olympisch kampioen. De Jamaicaanse sprinter moet zijn gouden medaille van de 4x100 meter estafette uit Peking inleveren omdat ploeggenoot Nesta Carter doping had gebruikt. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité woensdag bepaald.

Bolt schreef afgelopen zomer op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro atletiekhistorie door voor de derde keer op rij drie keer sprintgoud te veroveren. Hij won ook in Peking (2008) en Londen (2012) de 100, 200 en 4x100 meter.

Carter behoort tot de meer dan honderd atleten die bij het opnieuw testen van dopingstalen van de Spelen van Peking in 2008 en Londen in 2012 alsnog zijn betrapt op het gebruik van verboden middelen. Het IOC gebruikte daarbij nieuwe opsporingstechnieken. Veel van die sporters hebben al te horen gekregen dat ze hun medaille moeten inleveren.

Carter was een vaste waarde in het estafettekwartet van Jamaica. Ook op de Spelen van 2012 pakte hij het goud mee op de 4x100, evenals bij de WK's van 2011, 2013 en 2015.

Bolt kon niet onmiddellijk reageren, maar had in juni al wel wat gezegd toen de positieve test van Carter naar buiten kwam. ,,Het doet pijn in het hart. Jaren werk je hard om gouden medailles te vergaren en je werkt hard om kampioen te worden, dus het is verschrikkelijk, maar je kunt er niets aan doen'', zei hij toen tegen Jamaicaanse media.

De twee andere atleten uit het Jamaicaanse sprintkwartet raken eveneens hun gouden plak kwijt. Dat zijn Asafa Powell en Michael Frater. Het is nog niet duidelijk of de medaille uit Peking wordt herverdeeld. De internationale atletiekunie IAAF speelt daarin ook een rol. Trinidad en Tobago werd in Peking op de 4x100 meter tweede achter Jamaica. Japan pakte het brons en Brazilië werd vierde. De Nederlandse estafetteploeg eindigde in die finale als zevende, maar werd gediskwalificeerd.

Ook de Russin Tatjana Lebedeva werd bij een hertest betrapt op doping. Zij moet haar zilveren medailles bij het verspringen en het hink-stap-springen in Peking inleveren.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017