Pöstlberger in roze trui na verbluffende zege (2)

5 mei 2017

OLBIA (ANP) - Lukas Pöstlberger gaat zaterdag in de tweede etappe van de Ronde van Italië in de roze trui van start. De 25-jarige Oostenrijker, coureur van Bora-Hansgrohe, won vrijdag verrassend de eerste etappe van de Giro.

De openingsetappe ging over 206 kilometer van Alghero naar Olbia op het eiland Sardinië. Een kopgroep van aanvankelijk zes man, met Cesare Benedetti, Mirco Maestri, Marcin Bialoblocki, Pavel Brutt, Eugert Zhupa en Daniel Teklehaimanot, reed vrijwel het hele parcours voor het peloton uit. Het werd een vijftal toen Maestri afhaakte.

Benedetti profiteerde het meest van de bijna 200 kilometer lange vlucht. De Italiaan was de sterkste in de klimmetjes en veroverde zo de blauwe bergtrui.

In de bochtige aankomst viel een deel van het peloton op iets meer dan 3 kilometer voor de streep stil. De sprinters hadden zich echter al voorin genesteld en ondervonden er geen hinder van. Terwijl specialisten als André Greipel en Caleb Ewan zich opmaakten voor een massasprint, vluchtte Pöstlberger. Hij hield dat vol tot vlak voor de finish waarna hij juichend over de streep kwam. Ewan (Orica-Scott) eindigde als tweede, Greipel (Lotto Soudal) werd derde.

Pöstlberger mag dankzij zijn verrassende zege de roze trui van de winnaar van vorig jaar, Vincenzo Nibali, overnemen. De tweede etappe van de honderdste editie van de Giro is zaterdag ook op Sardinië. Het heuvelachtige parcours van Olbia naar Tortolì bedraagt 221 kilometer.

Voor aanvang van de etappe herdacht het peloton, met daarin dertien Nederlanders, de overleden collega Michele Scarponi. Bardiani-CSF ging met zeven man van start, nadat donderdag bekend werd dat kopmannen Nicola Ruffoni en Stefano Pirazzi positief hadden getest bij een dopingcontrole.

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017