Toekomst Confederations Cup onzeker (3)

1 juli 2017

N i e u w bericht, meer informatie door hele bericht

SINT-PETERSBURG (ANP/DPA) - Het zou goed kunnen dat Duitsland en Chili zondag de laatste wedstrijd ooit op de Confederations Cup spelen. Gianni Inantino zei het zaterdag tijdens een persconferentie waarin hij op het toernooi terugblikte nog niet zo stellig, maar de FIFA-voorzitter liet wel blijken dat het evenement zijn langste tijd gehad heeft.

,,Eerst moeten we analyseren, dan tot een conclusie komen en pas daarna nemen we een besluit'', aldus Infantino.

De Confederations Cup wordt sinds 1992 georganiseerd. Naast de kampioenen van de continenten doet ook de wereldkampioen en het organiserende land mee. Sinds 2005 is het evenement één jaar voor het WK, als soort generale repetitie.

Vanwege de drukke voetbalkalender, en het kleine belang dat deelnemende landen aan het toernooi hechten, zien veel clubs en bestuurders het toernooi liever verdwijnen. Daar komt bij dat het WK van 2022 in Qatar is. Vanwege de hitte is het spelen van de Confederations Cup in de zomer niet mogelijk. Verplaatsen naar de winter is vanwege het clubvoetbal niet mogelijk. Hoe een eventueel voorbereidingstoernooi er uit komt te zien, moet nog worden besproken. De kans is groot dat zo'n toernooi er niet komt.

Chili en Duitsland spelen zondag in Sint-Petersburg de finale van de Confederations Cup. Het WK in Rusland begint volgend jaar halverwege juni.

Bij de afsluitende persconferentie ging het ook over het onderzoek naar doping bij de Russische voetballers op het WK van 2014. Infantino reageerde cynisch op het idee van de Duitse bondsvoorzitter Reinhard Grindel, die bij het WK van 2018 alle verantwoordelijkheid voor dopingtests bij wereldantidopingbureau WADA wil leggen. ,,Hij heeft elke dag een ander plan, dat is geweldig'', aldus Infantino.

Vitali Moetko, de voorzitter van het organisatiecomité van de Confederations Cup en van de Russische voetbalbond, zei zaterdag: ,,Doping tolereren wij hier niet. En er bestaat ook geen dopingsysteem dat door de Russische staat werd ondersteund.''

Meer ANP Doping Nieuws

Archief 2017